Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Türk Bilim İnsanları Kimyasal Silah Yapabilir mi?” konulu konferans düzenlendi. KMÜ Kamil Özdağ Fen Fakültesi tarafından düzenlenen ve sunumunu Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaaddin Çukurovalı’nın yaptığı konferansa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, enstitü ve yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
“Hiçbir madde zehirli değildir, bütün maddeler zehirlidir”

Prof. Dr. Alaaddin Çukurovalı, kimyasal silahları “Hiçbir madde zehirli değildir, önemli olan miktarıdır. Bütün maddeler zehirlidir, önemli olan miktarıdır.” diye özetledi. Çukurovalı bu açıklamasını “Zehirli bir madde eğer canlıya zarar verecek miktarda değilse, canlıya etki etmediği için zehirsizdir. Zehirsiz olan bir madde, örneğin su, gereğinden fazla tüketilirse insana zarar vereceği için zehirlidir.” şeklinde yorumladı.

İlk kimyasal silahın 1. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıktığını ve günümüze kadar geliştirilerek çeşitli eylemlerde kullanılan bir silah haline geldiğini belirten Çukurovalı, sıkça kullanılan bir silah olmasına rağmen kimyasal saldırılar sonucunda ölen insan sayısının istatistiksel olarak incelendiğinde önemsenmeyecek kadar az olduğunu söyledi.

Çukurovalı, kimyasal silah üretiminin dünyadaki politik düzenle paralel geliştiğini vurgulayarak ülke olarak bu konuda çok geride olduğumuzu söyledi. Kimyasal silahların kullanılmasını doğru bulmadığını fakat kullanmak için değil, caydırmak için kimyasal silahlara sahip olmamız gerektiğini sözlerine ekleyen Çukurovalı, ülkemizin kimyasal silahlara sahip olmasının en önemli şartının kendine güvenmek olduğunu ifade etti.

Konferans, Prof. Dr. Münir Oktay’ın Prof. Dr. Alaaddin Çukurovalı’ya plaket sunmasıyla sona erdi.