Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Karakalem Öğrenci Topluluğu Kutlu Doğum Haftası anma programı düzenledi. Programa Ezgici Umut Mürare ve KAİMDER Başkanı Sırrı Fuat Ateş konuk oldu.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Salonu’nda 3 Nisan 2013 Çarşamba saat 15.00’te gerçekleştirilen programa KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, Karaman İl Müftüsü Nuri Değirmenci, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Okunan şiir ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa KAİMDER Başkanı Sırrı Fuat Ateş’in konuşmasıyla devam edildi. Diyanet İşleri Başkanlığının 1989 yılından beri 12-20 Nisan tarihlerinde Kutlu Doğum haftası etkinlikleri yaptığını söyleyen Ateş, bu yılki etkinliklerin temasının da “İslam’da İnsanlık Onuru” olarak belirlendiğini kaydetti. Ateş, yılda tek bir hafta çerçevesinde peygamberimizin anlaşılamayacağını da vurguladı.

Sırrı Fuat Ateş, insanlık onuruyla ilgili görüşlerini paylaşarak “Öncelikle insanın aklı ve iradesi ile diğer varlıklardan ayrıldığına dikkat çekmek isterim. Akıl yol gösterir, irade de akılla verilen tarifler doğrultusunda tercihleri şekillendirir.” diye konuştu. Allah’ın insanı tanımlarken “Biz insanı saygın bir varlık olarak yarattık.” sözünü hatırlatan Ateş, çeşitli ayetlerde her şeyin insanın emrine sunulduğunun belirtildiğini söyledi.

İnsanın emrine sunulan nimetlerin sınırsız olamayacağının altını çizen Ateş, Allah’ın gönderdiği peygamberlerle insanların hareketlerini sınırlandırdığını belirtti. İslam olmanın insan olmaktan geçtiğini belirten Sırrı Fuat Ateş, tasavvuf anlayışında ise insanın küçük kâinat, kâinatın da büyük insan olarak algılandığını ifade etti.

Sırrı Fuat Ateş, İslam’ın insan onurunu koruma noktasında bazı prensipleri olduğuna dikkat çekerek bunları “insanın; canının, aklının, dininin, neslinin ve malının korunması” şeklinde sıraladı. Ateş, saydığı prensipleri insanı insan yapan değerler olarak tanımladı. İnsan onurunu zedeleyen davranışlar bulunduğunu da dile getiren Sırrı Fuat Ateş “Adalet duygusunun zedelenmesi, ırk ve sınıf ayrımcılığının yapılması insan onurunu zedeler. Kişinin günah işlemesi bu kapsamda değerlendirilir.” diye konuştu.