“Mehmet Akif, ülkemizin yetiştirdiği en önemli şahsiyetlerdendir”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca yaptı. Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler sunan Yrd. Doç. Dr. Uca, İstiklal Marşımızın şairi olan Mehmet Akif Ersoy’un ülkemizin yetiştirdiği en önemli tarihi şahsiyetlerden biri olduğu söyleyerek, “Akif çok yönlü bir kişiliktir. Düşünür, vaiz, hafız, veteriner, milletvekili gibi pek çok sıfatı başarı ile temsil etmiştir. Aynı zamanda fikir adamıdır. Şiirleri ile bize pekçok zaman mesajlar vermiştir.” dedi.

“Karakter zirvesi olan Mehmet Akif, Türk milletinin kalbinde yaşamaktadır”

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Fatih Özdemir ise Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve sanatı üzerine bilgiler sundu. Mehmet Akif’in günümüz dünyasının sosyal ve siyasi şartlarının oluşumuna etki eden yılları hissederek bu günleri şiirleri ile ebedileştirdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özdemir, Mehmet Akif Ersoy’u tanımanın iyi bir insan olmanın şifrelerini içerdiğini belirterek, “Karakter zirvesi olan Mehmet Akif, Türk milletinin kalbinde yaşamaktadır. Akif’in milletinin duygu ve düşüncelerini anlatıyor olması onun bu kadar rağbet görmesinin temel sebebidir.” şeklinde konuştu. 

“O bir ağıt şairi değil, umut şairidir”

Mehmet Akif Ersoy’u özgün kılan yönlerine değinen Yrd. Doç. Dr. Özdemir, şairin İslam coğrafyasını ve Türk milletini uyandırmak için sürekli üreten biri olduğunu sözlerine ekleyerek, “Şair, söyleyeceğini doğrudan ve etkili bir şekilde söylemiş, halkın ve sokağın dilini kullanmıştır. O bir ağıt şairi değil, umut şairidir. Bizlere çöküşe karşı azimle ve kararlılıkla çalışmayı önermiştir.” dedi.

Milli Şairimizin Aile Yaşantısı

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin ise milli şairimizin ailesi ve yaşantısı hakkında bilgi vererek Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfının hazırladığı ve Ertuğrul Düzdağ’ın kaleme aldığı Mehmed Akif Hakkında Araştırmalar isimli kitaptan şairin babası, annesi, gençlik yılları ve Safahat hakkında yazılanlardan anekdotlar paylaştı. 

Program, plaket takdiminin ardından sona erdi.