Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen ‘Özgürlük’ temalı söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. İhsan Sezal, insanın günlük yaşayışını şekillendiren en önemli unsurlardan birisinin özgürlük olduğunu belirterek, “Sabahleyin gözümüzü açtığımızda kendimizi iki gerçekliğin içerisinde buluyoruz. Bunlar bizim hayatımızı şekillendiren ve bir ömür boyu bizi içinde tutan gerçekliklerdir. İlki eşya ve maddeden oluşan gerçeklikler, ikincisi ise insan ve toplumdur.” dedi.

Toplum gerçekliğinin merkezinde bireyin yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Sezal, bireyi çevreleyen çeşitli gruplar ve kurumlardan bahsederek, “Zaman zaman bahsi geçen gruplar ve kurumlardan kaynaklanan sorunlarla karşılaşıyoruz. Toplumlara göre farklı biçimlerde karşımıza çıkan bu sorunlar kendisini bireylere her zaman hissettirir.” diye konuştu.  

“İnsanoğlu her zaman özgürlüğü için mücadele etmiştir”

Yazar Necati Cumalı’nın şiirini seslendiren Prof. Dr. Sezal, her bireyin kendisine ait bir hikâyesi olduğunu ve bu hikâyelerin bireyleri bu günlere getirdiğini ifade ederek, “Verilen bu mücadeleler aslında bireyin özgürlük mücadelesi olarak karşımıza çıkıyor. İnsan ve madde karşısında özgür olmak ve onlara hâkim olmak düşüncesi bu mücadelenin bir parçasıdır ve günümüzde uzaya kadar varan bir özgürlük serüvenidir.” dedi.

Prof. Dr. İhsan Sezal, özgürlüğün insanı insan yapan, insana kişilik kazandıran çok önemli bir kavram olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Özgürlük, toplum denen kalabalık içinde insanın kendisi olabilmesidir. İnsan emeklemeye başladığı andan itibaren kendi özgürlüğünün peşinde koşmaya başlar fakat anne babanın yasakları ile karşılaşır. Bu, bireyin özgürlük mücadelesidir. Mutlak özgürlük diye bir şeyin olması mümkün değildir. Her istediğini yapmak özgürlük alanına girmez. Özgürlük sorumlulukları da kapsar ve önemli olan sınırlamaların keyfi olmaması meselesidir. Birileri çıkıp da kendisi istediği için bireyi sınırlamamalı. Özgürlük hukuk kuralları ile korunmalı. Böylece hem özgürlüğün alanı ortaya çıkmış olacak hem de sorumlulukların alanı belirlenmiş olacak.”

Prof. Dr. İhsan Sezal’ın öğrencilerin sorularını cevaplandırmasının ardından söyleşi sona erdi.