KMÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sayın, 2011 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalında ‘Din ve Uluslararası İlişkiler: İslam’ın Dış Politika Kuramı’ adlı tez çalışması ile yüksek lisans yaptığını belirterek, 2014 yılında ise yine aynı enstitünün Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalında ‘Ortadoğu Bölgesinde Türkiye ve İran’ın İşbirliği İmkânları’ isimli tez çalışması ile doktora yaptığını söyledi.

Dr. Yusuf Sayın, konferansında ‘Ortadoğu’da Türkiye ve İran’ın İşbirliği İmkânları’ adlı kitabından önemli satırları öğrencilerle paylaşarak Türkiye ve İran arasındaki ortak tarihi ilişkiler, yaşanmışlıklar ve deneyimlere dikkat çekti.

“Bu iki devlet Selçuklu ve Avrupa Birliği örneklerinde görüldüğü gibi bölgede yeni bir işbirliği çabasına öncülük yapabilirler.” diyen Dr. Sayın, dünya ve bölge barışına katkı sağlayacağı öne sürülen bir işbirliği fikrinin ve iki ülkenin Ortadoğu bölgesinde işbirliği imkânlarının tarihsel, teorik ve pratik arka planları bulunduğunu söyledi.

“Türkiyesiz bir İran ve İransız bir Türkiye olamaz”

Dr. Sayın, Türkiye ve İran’ın işbirliğinde Ortadoğu’da yeni bir modelle uluslararası dengelerin kurulması ve bölge halklarının adalet içinde yaşatılması fikrini benimsediğini ileri sürerek “Temel düşüncemiz, Türkiyesiz bir İran’ın ve İransız bir Türkiye’nin baki kalamayacağı, dünyanın merkezi olduğu düşünülen bu topraklarda iki ülkenin atacakları adımların, bölge barışına önemli katkılar sunabileceğidir. Bölgenin barışı ve istikrarı için işbirliği adımları atmış bir Türkiye ve İran, hem kendi halkları hem de bölge insanları için istikrar ve güven kaynağı olacaktır.” dedi.

Uluslararası ilişkilerde 24 saatin çok uzun bir zamana denk geldiğini vurgulayan Dr. Yusuf Sayın, dünya gündeminin çok çabuk değiştiğini ve dünyanın merkezi olarak nitelendirilen Ortadoğu topraklarında pek çok karışıklık yaşandığını söyledi. Dr. Sayın, “İran’ın Batılı devletlerle anlaşması, yakında Türkiye ile de anlaşması anlamına gelecektir. Bütün gerginliklere rağmen İran ve Türkiye komşudur ve eninde sonunda yeniden işbirliği sağlanacaktır. Ortadoğu diye tanımlanan bölgede insanlık ve insanlık tarihi yok ediliyor. Türkiye ve İran siyasi birliktelik kurmalı ve bu birliktelik diğer ülkelere de örnek teşkil etmeli.” dedi.

Söyleşi, Dr. Yusuf Sayın’ın öğrencilerle fikir alışverişinde bulunması ve öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.