Türkiye'nin en büyük işletmelerinden olan TORKU, Karaman basın mensuplarına kapılarını açtı. Konya Şeker, Karaman Aktekke Meydanı'ndan kaldırılan otobüsle basın mensuplarını ilk önce Konya Bozkır'da bulunan Sarıoğlan mevkiinde yeni yatırımı olan  Meyve işleme tesisini gezdirildi. Bu işletmede bölgede yetiştirilen ürünlerden zirke ve meyve suyu üretileceği bilgisi alındı. Yaklaşık 2 ay sonra yapımı bitecek olan tesis, bölgenin kalkınmasına öncülük edecek.

 DAĞI DELEREK DEPO YAPTILAR

Basın mensuplarına daha sonra Seydişehir yolu üzerinde bulunan doğal mağaralar gezdirildi.

Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisi'nin faaliyete geçmesinin ardından Torku, ürettiği doğal patatesleri Seydişehir yolunda yaptıkları doğal mağaralarda muhafaza ediyor.

25 metre eninde 160 metre boyunda 4 adet mağara yaptıklarını söyleyen yetkililer, eskiden tohumları soguk havalarda sakladıklarını fakat bu yöntemin maliyetli ve doğal olmadığını ifade etti.

Bölgenin doğal yapısından istifade ederek 10 bin ton kapasiteli bir doğal depo inşa edildi. Enerji harcanmadan ham patatesin depolanmasını sağlayan yatırım sayesinde tesisin enerji tüketimini asgari seviyeye düşürürken, patateslerin doğal ortamına yakın özelliklerde depolanmasıyla işletme verimliliğini de üst seviyelere çıkarıldı.

SEYDİBEY TARIM ÜRÜNLERİ ENTEGRE TESİSLERİ GEZDİRİLDİ

Basın mensuplarına Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisi gezdirildi.

Seydişehir ve Beyşehir bölgesinde kurulmuş olan Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisi'nde patatesler işlenerek tüketiciyle buluşturuluyor.

Üreticiden alınan patatesler doğal depolarda bekletildikten sonra bu fabrikada işlenerek, dondurulmuş parmak patates, kroket ve soğan halkası olarak tüketiciye sunuluyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ET-SÜT ENTEGRE TESİSİ

Basın mensuplarına Konya girişinde bulunan dünyanın en büyük Et-Süt Entegre Tesisi unvanına sahip olan Panagro Et-Süt üretim tesisi de gezdirildi.

Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi, teknolojik üstünlüklere sahip donanımıyla hijyenik bir ortamda doğal ve sağlıklı üretim gerçekleştirirken, kurulan üretim zinciriyle bölge ve ülke hayvancılığının da gelişiminde önemli bir rol oynamaya; katma değerli üretimle, üreticinin refahı daha da artırmaya başladı.

Tesisin süt bölümünde; günlük 2.000 ton çiğ sütü işleme kapasitesine sahip. Et bölümünde ise günlük  bin 200 büyük, 3 bin küçük baş işleme kapasitesine sahip. Tesis, Türkiye’nin taze et tüketiminin yüzde 15’ini tek başına karışlayabiliyor.

 TÜRKİYE’NİN ÜRETEN GÜCÜ KONYA ŞEKER

Son olarak basın mensuplarına Çumra ilçesinde bulunan Çumra Şeker Fabrikası gezdirildi.

Çikolata gofret ve kek bölümünde yapılan çalışmaları yerinde gösteren yetkililer daha sonra toz ve küp şekerin paketlenme bölümlerini gezdirdiler.

Çumra Şeker, Günlük nominal pancar işleme kapasitesi 17.000 ton/gün olan Tesis, Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip şeker fabrikasıdır.

Şeker Fabrikası, Sıvı Şeker Tesisi ve diğer şekerli mamulleri üreten ilave tesisleri ve Biyoetanol Fabrikası ile birlikte toplam 340 milyon $ yatırım maliyetine sahip olan Çumra Şeker Entegre Tesisleri, yılda 280.000 ton kristal şeker, 100.000 ton küp şeker, 140.000 ton sıvı şeker, 2.000 ton çikolata, 2.160 ton sert şeker, 84 milyon litre biyoetanol, 70.000 ton melas, 360.000 ton karma yem üretebilmekte.

Anadolu Birlik Holding, Konya Şeker ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, basın mensuplarıyla akşam yemeğinde bir araya gelerek, soruları cevaplandırdı. 

Necati ERMİŞ