Bu yıl ilki düzenlenen ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Kurumu tarafından desteklenen Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde Mevlana Kalkınma Ajansı körfez yatırımcılarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.
Zirveye Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden enerji ve inşaat alanından önemli yatırımcıları katıldı. Zirveye katılan 70 yatırımcının toplam hacminin 500 milyon dolar olduğu bildirildi.

Suudi Arabistanlı işadamı Abdurrahman El-Zamil, Türkiye ve Körfez bölgelerinde büyük yatırım potansiyeli olduğuna işaret ederek, "Biz birlikte olmalıyız, birlikte yapmalıyız. Çünkü insanlar tek başına, ülkeler tek başına yapamaz. Birlikte olursak daha hızlı ve büyük işler yapabiliriz" dedi.

Uluslararası Yatırım Zirvesi'ni değerlendiren Suudi Arabistan Riyad Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman El-Zamil, "Bu tarz konferanslara katılmak çok önemli. Türkiye ve Körfez ülkeleri (CSS) Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan, hep birlikte bunu tartışmak için buradayız. Ülkenize büyük bir güven var” dedi. El-Zamil; "Suudi Arabistan büyük bir yolda ilerliyor ve Türkiye'de olduğu gibi, ülkeyi inşa ediyor. Çok aktif bir ekonomisi var. Gelirimizi ülkemizin gelişmesi için kullanıyoruz. Ülkemizin gelişmesi özel sektörün gelişmesi anlamına geliyor. Türkiye'deki gibi binlerce kilometre yol, binlerce okul inşa ettik. Biz birlikte olmalıyız, birlikte yapmalıyız. Çünkü insanlar tek başına, ülkeler tek başına yapamaz. Birlikte olursak daha hızlı ve büyük işler yapabiliriz. Türkiye'de de yüzlerce uzman, bu işin tecrübelisi var. Bu işin insanlara olan faydasını görmeliyiz. Suudi Arabistan'ın geliri, Türkiye'ye gelecek buradaki yatırımlar ve Suudi Arabistan'a fayda sağlamak, aynı zamanda bölgeye de fayda sağlamak anlamına geliyor. Yatırımları sadece iki ülke ile sınırlamamak gerekiyor” dedi.

Zirveye, yatırımcıları Konya-Karaman’ın yatırım fırsatları konusunda bilgilendirebilmek amacıyla özel görüşme odası ile katılan Ajansımız; program boyunca 14 körfezli işadamı ile görüşme yaptı. Programa Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet AKMAN, Konya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Mücahit Yasir KINALI, Karaman Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Doğan Ali ONURALP katıldı. Görüşmelerde bölgemizin Tarım ve Enerji sektörleri üzerinde yoğunlaşan işadamları, Ajansımızın kendilerine vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti.

Programda Suudi Arabistan Riyad Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman El-Zamil ile Konya-Karaman bölgesinde yapılabilecek Tarım yatırımları konusunda görüşme yapıldı. Ayrıca programda Tarım konusunda ikili görüşme yapılan bir Suudi Arabistanlı işadamı ile Konya ve Karaman illerinde misafir edilerek yatırımı ile ilgili kurumlarla görüşme yaptırıldı.

Ahmet AKMAN, Mevlana Kalkınma Ajansının yatırımcılara yönelik yapmış olduğu faaliyetler ile ilgili Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet YILMAZ, Enerji Bakanımız Sayın Taner YILDIZ, ve Sayın Numan KURTULMUŞ’a bilgi verdi.