Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Türkiye’nin sosyal güvenlik alanındaki tecrübelerinden yararlanmak ve Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi hakkında bilgi almak amacıyla Türkiye’ye gelen Kosova Emeklilik Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ymer Havali’yi kabul etti.

Kuruca ''Türkiye açısından sosyal güvenlik reformu doğru gidiyor. Ancak önündeki en büyük tehlike nüfus politikasının doğru yönetilememesi.2006 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformu ilebirlikte sosyal güvenlik sisteminde çok önemli adımlar atıldığını ifade ederek, reformun 7 yıllık uygulamasına bakıldığında beklentilerinin üzerinde bir başarı yakalandığını söyledi.

Kosova’da prim ödeyen kişi sayısının, emekli aylığı alan kişi sayısının üzerinde olduğunu bildiren Kuruca, Kosova emeklilik sisteminin şanslı bir dönemde olduğunu vurguladı. Kuruca, Kosova Emeklilik Fonu’nun bağımsız olarak iyi bir portföy tarafından yönetilmesinin önemine işaret ederek, “Türkiye’nin sistemi de 50 yıl önce Kosova sistemi
gibiydi. Maalesef Türkiye’de o dönemde fonlar uzmanlar tarafından yönetilmedi. Biz bunu iş işten geçtikten sonra anladık. Kosova’nın bunu şimdiden anlaması çok önemli” dedi.Kosova emeklilik sisteminin bir benzerinin Türkiye’de işsizlik sigortasında uygulandığının altını çizen Kuruca, Kosova’nın emeklilik fon yönetiminin uzmanlarındışındaki kişilere bırakılmaması ve fona siyasi müdahaleye izin verilmemesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

Kosova Emeklilik Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ymer Havali ise, Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca’ya verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek, kardeş ülke Türkiye’den öğrenecekleri çok şey olduğunu vurguladı.Havali, Kosova emeklilik sistemi hakkında bilgi vererek, fonun 3 sütundan oluştuğunu belirtti. Elde ettikleri tüm kaynakları yatırıma dönüştürdüklerini dile getiren Havali, Kosova’da emekli maaşlarına ayrılan bütçenin 5 bin Euro olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Kosova Emeklilik Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ymer Havali’ye porselen tabak hediye etti.Kosova Emeklilik Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ymer Havali ayrıca SGK anı defterini imzaladı.