Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, teknik nezaretçi Ali Kurt, madenci yakınları ile taraf avukatları katıldı. 
Tutuklu sanık Saffet Uyar'ın avukatı Şeref Han, Ağır Ceza Mahkemesinin huzurunda sanıkların bazılarının dövüldüğünü, çanta, su şişesi fırlatıldığını, her celsede istisnasız aynı kişiler tarafından kendilerine ağır hakaretlerde bulunulduğunu belirtti.
Kazanın oluş sebebinin sondaj makinesi olarak gösterildiğini ancak kazanın asıl nedenin maden haritaları olduğunu savunan Han, "Haritalar ortada yok, bu hiç konuşulmuyor. Yüklenici firma tarafından rödovansçı firmaya haritaların verilmediği belli. Bunun sorulması lazım" dedi.
Kamuoyunda ısrarla Saffet Uyar'ın "bitik" olduğu, tazminatları ödeyemeyeceğinin konuşulduğunu dile getiren Han, şunları kaydetti:
"Kamuoyunda, 'Saffet ödeyemez ama Abdullah Özbey öder. O yüzden Abdullah Özbey 1 numaralı sanık olsun' diye uğraşıldığı konuşuluyor. Bunu şiddetle reddediyorum. Biz şimdiye kadar kimsenin hakkında konuşmadık. Müvekkilim de konuşmadı. Adil yargılanma istedik. 'Kimin suçu varsa, ortaya çıksın' istedik. Cenne şirketi ile Has Şekerler arasındaki ilişki normal bir yüklenici firma ilişkisi değil. Üretime el konulmuş. Saffet Uyar 2-3 ayda bir ocağa gelmiş, mühendislerden bilgi almış. Pazarlamaya el konulmuş. Parası olmayanın sesi çıkmaz, sesi kısık. Saffet Uyar'ın üretiminin başında Yavuz Özsoy var. Yetkili o. Saffet'e sormadan eleman alıp, çıkarıyor. Yavuz kendi kardeşini mühendis olmamasına rağmen, mühendis kadrosuna almış. O kadar yetkili. Parası olanın sesi gür çıkıyor. Böyle bir ilişki olur mu? Bu kazanın esas mağduru Saffet Uyar'dır. Her evden bir cenaze çıktı, müvekkilimin evinden 18 tane madenci cenazesi çıktı. Müvekkilimin tahliyesini istiyorum."
Avukatların talep ve savunmalarının ardından tutuklu sanıklara söz verildi. Sanıklar, tutuksuz yargılama talebinde bulundular.
Mahkeme heyeti, 16 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasının tamamlandığını belirterek, Uyar, Özbey ve Kurt'un tutukluluk halinin ve daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy hakkındaki yakalama kararının devamına, Ankara Ağır Ceza mahkemesine dosyanın gönderilip yeni bilirkişi heyeti oluşturulması konusunda ara karar verdi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 25 Kasım 2015 tarihine erteledi.
SANIKLAR HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR
Saffet Uyar, Abdullah Özbey, Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, Cemile Karaca, Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanı Engin Yetim, Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçiler Öjen Ünlü ile Ahmet Dağdeviren, iş güvenliği uzmanı Cemal Demircioğlu "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçlamasıyla yargılanıyor. 
Ali Kurt, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "özel belgede sahtecilik", ocakta çalışan Naci Özsoy "özel belgede sahtecilik", puantörlük yapan Mustafa Ayan "bildirim yükümlülüğünün ihlali"nden hakim karşısına çıkıyor. Davada, 62 şikayetçi bulunuyor. 
Ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde 28 Ekim 2014'te su baskını meydana gelmesinin ardından mahsur kalan 18 işçinin cansız bedenine 38 gün sonra ulaşılmıştı.
AA