ERMENEK’TE MADEN OCAĞI FELAKETİNDEN DAKİKALARLA SAĞ KURTULAN MADEN İŞÇİSİ KERİM PINARLI ANLATTI: "ÖNCE BİR RÜZGAR GELDİ ARDINDAN YEMEK YEDİĞİMİZ KAPLARI ÖNÜNE KATTI VE GAZ ÖLÇÜM CİHAZIMIZ ÖTMEYE BAŞLADI. ARKADAŞLARIMIZ BİZE ‘GELMEYİN KAÇIN’ DİYE SESLENDİ. İÇERİSİ TSUNAMİ GİBİYDİ”

“Önce bir rüzgar ardından pis bir koku hissetik ve arkadaşlarımız bize ‘gelmeyin kaçın’ diye seslendi. Bu sözler Ermenek’te yaşanan maden ocağında sağ olarak kurtulan işçilerden Kerim… ait. Faciadan sağ olarak kurtulmanın hem sevincini hem de hüznünü yaşayan 22 yıllık maden işçisi Kerim Pınarlı maden ocağı içinde yaşananları ‘içerisi tsunami gibiydi’ sözleri ile özetledi. 40 yaşında iki çocuk babası olan madenci 1,5 yıldır çalıştığı ocaktan içeride mahsur kalan işçi arkadaşları sayesinde kurtulduklarını dile getirerek yaşanan korku dolu anları şu sözler ile anlattı: Biz yemek yiyorduk. Bir anda rüzgar fırtına gibi geldi derken şiddetini daha da arttırdı ve bizim önümüzdeki yemek tabaklarını önüne kattı ve ardından da pis koku geldi. O esnada bir gürültü koptu. Bizim vardiya çavuşumuzun üzerinde gaz ölçüm cihazı da ötmeye başladı. Ötmeye başlayınca anormallik olduğunu hissettik. Çavuş ötedeki arkadaşlarımıza seslendi; ‘ne oldu bir zarar mı var?’ ilerideki arkadaşlarımız bize ‘gelmeyin kaçın’ diye seslendi. Biz 20-30 metre kaçtıktan sonra biz durduk ve ‘kaçın’ diyen arkadaşlar niye gelmedi? Diye düşündük. Ardından tekrar koşmaya başladık. En kısa zamanda koşup kendimizi en garanti yere atmamız gerekiyordu. Mahsur kalan işçilerle en uçta olanlarla 80 metre daha yakınımda olanlarla 25 metrelik bir mesafe vardı. Biz bugün sağ ise yaşıyorsak bize o ‘kaçın’ diyen arkadaşlara borçluyuz. Bize ‘gelmeyin’ diyen arkadaşlar maalesef gelemedi” dedi.


VARDİYA ÇAVUŞUNU VE İŞ ARKADAŞINI VAGONLARLA ÇIKARDI
Yeraltından çıkmak için adeta dakikalarla yarıştıklarını aktaran Pınarlı, bulundukları galeriden ocak çıkışına ilerleyen başka galeriden geri dönerek arkadaşlarını kurtarmak istediğini anlatarak şunları söyledi: “Son galeriyi çıkarken vardiya çavuşu ile bir arkadaşım hala içerdeydi. Bağırdım onlara, ‘durmayın’ diye. Gaz maskelerimizle aşağıya indik tekrar ve bir arkadaşımızı oturmuş halde buldum, vardiya çavuşumuz ise güçlükle yürüyordu. Hemen vagon ayarladım ve vagonlarla dışarı çıkardım kendilerini. O yaşananlar 4-5 dakikalık bir süreydi. Nasıl çıktık nasıl dışarı attık kendimizi hala şoke oluyorum.”

“İÇERİSİ PERİŞANDI”
11 gündür süren arama kurtarma çalışmalarına da gönüllü olarak destek verdiğini ekipler tarafından felaketin yaşanılan yere ulaşıldığında savaş alanını aratmayan bir manzara ile karşılaştığını ifade eden Kerim Pınarlı, “İçeri tekrar girdim çalışmalara katılmak için. O esnada herşey gözümün önüne geldi kırılan ağaçları, son yemek yediğimiz yere kadar vardım İçeri perişan olmuş vaziyetti. İçerisi benim gözümde bir tsunamiydi. Ocağın içi tsunami gibiydi açıkçası. İnşallah arkadaşlarımız başka bir galeriye kaçmışlardır ve kurtulmuşlardır. Açıkçası tekrar madene ineceğim. Çünkü başka şansımız yok” diye konuştu.