KTSO Başkanı Toktay; Milletvekillerine 5084 sayılı teşvik kanununun uzatılması nedeni ile teşekkür ederken, bazı sorunları da dile getirdi.

Karaman Milletvekilleri Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün önceki gün ayrı ayrı Karaman Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiler.
KTSO  Meclis Başkanı M. Gökhan ALKAN, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa TOKTAY ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından karşılanan Milletvekillerine KTSO Başkanı Mustafa Toktay, 5084 Sayılı Teşvik Kanununun 2016 Yılı sonuna kadar uzatılması nedeni ile yapmış oldukları girişimler ve destekler nedeni ile teşekkür etti.
Toktay Milletvekillerine, Oda üyelerinin MEDAŞ ile yaşanan sıkıntıları, Ermenek İlçesinde yaşanan Araç Muayene işlemlerinde yaşanan sıkıntıları dile getirirken, 1475 Sayılı İş yasasında değişiklikler yapılması gerektiğini, Sıkıntıda olan Esnaflar için bir can suyu kredisi gibi desteklerin olup olmayacağı gibi konuları dile getirdi.
Milletvekili Elvan; Uzatılan 5084 sayılı yasa konusunda yoğun bir çalışma yaptıklarını ama başardıklarını, çıkan sonucunda 250 bin nüfuslu bir İl’in 500 Milyon Dolar İhracat yapan  Karaman Sanayisi ve işadamlarının rekabette elinin güçlendirilmesi açısından önemli bir destek olduğunu belirterek  Sanayicilerimizi gösterdikleri başarılar nedeni ile kutladı.
Elvan MEDAŞ ile olan sıkıntı ile de; “çözemediğiniz konuları bana iletin” diyerek, MEDAŞ’ın Karaman’a olan yatırımlarının oldukça yüksek olduğunu, bu noktada MEDAŞ yetkililerine teşekkür ederken, bazı sorunların yaşanabileceğini ve bu sorunların aşılabileceğini belirtti.
Ermenek’teki araç muayenelerindeki sıkıntı konusunda da; Yetki devri ile sorunun çözülebileceğini, ancak bu işi yapabilecek bir firma gerektiğini belirten Elvan, konuyu karşılıklı araştırılmasını istedi.
Milletvekili Mevlüt Akgün ise; “Sayın Toktay'a ve oda yönetimine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diyerek söze başladı ve Akgün; “5084 sayılı yasada ilk hazırlıklarda Karaman İli yoktu. Yapılan çalışmalar  neticesinde 5084'ün ilk çıktığı tarihlerdeki illeri kapsaması gerektiği kabul edilerek ilimiz de bu kanun kapsamında değerlendirildi. Sanıyorum bu yasadan en çok faydalanan iller arasındayız. Çünkü Karaman en çok emek yoğun işçi çalıştıran iller arasında gelmekte.
İş güvenliği yasasına gelince, o yasaya işverenlerin henüz hazır olmadığı ve bu kadar kısa sürede de hazır olamayacağı konusu ODA tarafından bizlere iletildi. Bizlerde arkadaşlarımızla birlikte üzerimize düşen gerekli çalışmaları yürüttük ve uygulama süresi uzatıldı. Ancak önemli olan bu yasanın süresinin uzatılması değil de işveren ve işçimiz dahil olmak üzere kendimizi yetiştirmemiz ve bakış açımızı değiştirmemiz gerekli. Yasalar çıkar çıkarılır, ertelenir, önemli olan bu değil bizim toplum olarak bazı değişikliklere kendimizi hazırlamamız gerektiğidir. Bir anlayış değişikliğine ihtiyacımız var aslında. 
Karaman ili olarak yıllardır bazı sorunlarımızı çözemedik, mesela hala bir ilçemize gidebilmek için başka ilin sınırından geçmek zorundayız. Taşeli yöresindeki ulaşımı hala sonuçlandıramadık. Tabi ki çalışmalar devam ediyor, ama istediğimiz sonuca henüz ulaşamadık. Gelişmemizin önünde büyük engellerden biri de ilimizin coğrafi yapısı. Torosların dibinde ve ulaşım sorunu olan bir il.  
Karaman için ne yapmalıyıza gelince, bence ulaştırma sektörüne yatırım yapmalı ve özellikle hızlı treni bir an önce Karaman'a getirmeliyiz. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı ve inşallah yakın bir zamanda ihale sonuçlanacak.
Yollarımızı bir an evvel standart hale getirmeliyiz, bunun için Konya yolu çalışmalarımız, gibi Ereğli yolu tarafında da gerekli alt yapı çalışmaları yapılmalı.
Eğitim konusunda biraz sıkıntılıyız. Üniversitemiz yeterli öğrenciyi çekemedi. Üniversitemiz  Karabük ile aynı anda açıldı, onlar şu an onbeşbin öğrenciye ulaştı. Yeni dönemde bu durumun düzelmesi için herkes üzerine düşeni yapmalı.
Okullar bölgesinde beş okulumuz yapılıyor ve sizin TOBB öncülüğünde yapılan bir fen lisemiz var ve diğer okul yatırımlarımız da hızla devam etmekte.
Turizmden Karaman olarak pastadan nerdeyse hiç pay almıyoruz. Bu konuda sizlerin yardımına ihtiyacımız var.” dedi
Y.K.Bşk. Yrd. Rıza Duru, “Mersin Konya yolu güzergahına Karaman'ı tanıtan; Yunus Emre'nin, Mevlana'nın annesinin Karaman'da olduğunu vurgulayan büyük tabelalar konmalı. Konya girişinde Mevlanayı anlatan bu tarz tabelalar var.” dedi.
Mevlüt Akgün, “KTSO olarak sizler bilimsel bir rapor hazırlayıp ilimizin Turizm yapısını, envanterini,  değerlerini ve turizm hedefini belirleyen inceleyen akademik bir rapor hazırlanabilir. Bu raporla ne yapmamız  gerektiğini,  turizm açısından hangi yolu izlememiz gerektiği konusunda bir yol haritamız olmalı. Bir görev dağılımı yapsak ve siz öncü olarak bu raporu hazırlattırsanız, bizler de sizleri desteklesek ve herkes kendine düşen görevi bu rapor ışığında bilerek yerine getirse diye bir önerim olacak” dedi.  Mustafa Toktay, “bu konuda Mevka'dan destek alınarak bir proje üretebiliriz.” dedi.