2011 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Yemenli gazeteci-yazar Tevekkül Karman ziyaretlerde bulunmak amacıyla ülkemize geldi. Soy ismiyle aynı olan ilimizi de çok görmek istediğini ve kökenlerinde Karaman’ın bulunabileceği düşüncesiyle ilimizde ziyaretlerde bulundu. 

Türkiye ziyaretinde Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL ve Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından da kabul edilen Yemenli Aktivist ve Gazeteci Tevekkül Karman 17 Mart 2012 Cumartesi günü Konya'dan sonra Karaman'a geldi.
Polis Evi yemek salonunda Vali Süleyman Kahraman, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen, Milletvekili Mevlüt Akgün, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Bayır, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez ile bazı daire müdürleri ve basın mensuplarıyla buluşan Tevekkül Karman, sempatik tavırlarıyla ilgi odağıydı. Karman'ın eşi Muammed İsmail ve yardımcıları eşlik etti.

Yemenli Aktivist ve Gazeteci Tevekkül Karman'ın Eşi Muammed İsmail, hukukçu ve aktivist olduğunu belirterek: "Yemen'de her yerde Türk izine rastlayabilirsiniz. Her noktada Osmanlıdan bir iz var ve dolayısıyla Yemen halkının da Türk halkına karşı bir sempatisi var. Burada olmaktan mutluyuz."dedi.

Karamanlı yerel sanatçı Ekrem Çakıcı'nıns eslendirdiği Yemen Türküsü’yle duygulu anlar yaşayan Karman, türkünün ikinci kez seslendirilmesini isteyerek, ‘Aslımın Türk olduğunu her şeyimle hissettim, bu sıcaklığı burada yaşadım, dedi. Suriye Özgürlük Marşı’ndan bir bölümü de seslendiren Karman, türküde yer alan giden gelmiyor dizesine atıfta bulunarak ‘Ben Yemen’den size geldim’ diyerek jest yaptı. 

Bugün kendisine sürpriz yapılarak Türk Vatandaşlığı verildiğini dile getiren Karman; ’Türkiye Arap Baharı’nı desteklemelidir. Esed düştü, devrim kazanıldı ama asıl iş şimdi başlıyor devletin yapılanması için de devrim lazım. Türk Milleti tüm halkların onur ve özgürlük mücadelesinin yanında yer almalıdır. Suriye ve Türk halkını geçmişte birbirine bağlayan ortak unsurlar olduğu gibi inanıyorum ki gelecekte de bu bağlılık güçlenerek devam edecektir. Recep Tayip Erdoğan’a Arap Baharı’na verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Yemen’in yüce Türk Halkı’yla her zaman bağları vardır. Türk asıllı olmasak bile bizleri birleştiren İslamiyet adına Yemenlerin düşüncelerinde her zaman Türk Halkı yer almaktadır. Okuduğunuz türküde biraz hüzün biraz evlat acısı olsa da gelecekte Yemen-Türkiye ve Karaman’ı kapsayan çok güzel türküler olacağına inancım var, burada bulunmak çok güzel hepinize teşekkür ediyorum,’ dedi. 

Aktivist eşi Muhammet İsmail: ‘ Yemenliler Türkleri sever, Yemen’de her yerde her dağda Türk izleri görülebilir. Osmanlı Kaleleri her yerde var. Dedelerimiz bize Osmanlı hikâyeleri anlatır,  paşa soyadlı birçok Yemenli ve eskiden beri yaşayan Türk asıllı birçok aile var, burada bulunmaktan mutluyuz,’ dedi.

Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, ise dedesinin yaklaşık 10 Filistin ve Yemen Cepheleri'nde savaştığını ve İngilizler tarafından 2 yıl esir tutulduğunu hatırlatarak: "Biz devlet olarak, hükümet olarak her zaman Yemen halkının yanındayız; çünkü Yemen'le aramızda kopmaz bir gönül bağı mevcut. İnşallah Yemen halkı ile Türk halkı ortak bir gelecek inşa edecektir. Böyle değerli bir aktivisti Karaman'da misafir etmekten de ayrıca mutluyuz."dedi.
Vali Süleyman Kahraman konuşmasında; ‘ Hoş geldiniz, sizi ilimizde görmekten onur duyduk. Gösterdiğiniz cesaret kararlılık kökenlerinizin Karamanlı olduğunu ortaya koyuyor. Yemen halkı bizim kardeşimizdir. Onları sevdiğimiz gibi her şeyimizi paylaşamaya hazırız. Karaman halkı adına en iyi dileklerimi sunuyorum, başarılarınızın devamını diliyorum’dedi.

Tevekkül Karman’a  Vali Karaman tarafından el dokuması seccade ve plaket Karaman Milletvekili Akgün tarafından da Mader-i Mevlâna Kristali, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay da Karamanoğlu Mehmet Bey ve Yunus Emre heykeli hediye etti.