Rehberlik ve Araştırma Merkezi, il merkezindeki bulunan liselerin son sınıf öğrencilerinin üniversiteye giriş sınavındaki kaygılarını giderici bir program düzenledi. LYS’ye hazırlanan öğrencilere verilen seminere, Rehberlik öğretmeni Seda Tan konuşmacı olarak katıldı.

21 Nisan salı günü Piri Reis Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere, sınav kaygısını tanımlayarak başlayan Rehberlik öğretmeni Seda Tan,  bu kaygıyla baş etme yöntemlerini anlattı. Sınava hazırlık için nasıl bir yöntem seçilmesi gerektiğini de ifade eden Uzman, sınav anında heyecanı yenmek için gerekli olan tedbirleri aktardı.

Birçok gencin istediği okulu kazanmak için bu sınavda yarışacağını belirten Uzman, “ Sınav kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan, yoğun kaygıdır. Yaşanan kaygı çok yoğun olduğundan kişinin enerjisini verimli bir biçimde kullanmasını, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesini engeller” dedi.   Uzman, “ sınavda başarısız olacağım, kötü puan alacağım, ailemi hayal kırıklığına uğratacağım  ” gibi düşüncelere bağlı aşırı kaygı hali olduğunu belirterek bunun da öğrenci de unutkanlık, dikkatini toplayamama, sınav sorularını okuyup anlamada ve düşünceleri organize etmede güçlük yaşanmasına sebep olacağını anlattı.

Sınav kaygısının, sınavlardan kaynaklanan stresin oluşturduğu karmaşık fizyolojik ve psikolojik durum olduğunu, belirttiği konuşmasında uzmanımız, aşırı kaygı veya kaygısızlığın başarısızlığa yol açacağını ifade etti. Sınav kaygısının, sınav esnasındaki belirtilerini de , “Sınav öncesinde ve anında çarpıntılar, düzensiz kalp atışları, düzensiz solunum, hava açlığı,  ellerde titreme, ateş basması, baş dönmesi, baş ağrısı, mide ağrısı, kasılmalar, bayılma, kas yorgunlukları, uyuşma, terleme, titreme, bağırsak hareketlerinde hızlanma ve konsantrasyon bozuklukları gibi durumlar olduğunu”  şeklinde anlattı

Sınav stresi ve kaygısı ile başa çıkmanın yolunun ise pratik olarak mümkün olduğunu belirterek bazı teknikleri anlatan uzmanımız,“ Eğer test esnasında kaygınız yükselirse: Kontrol sizde. Yavaş ve derin nefes alın. ‘Elimden geleni yapıyorum, güvendeyim, üstesinden gelebilirim, yeterliyim’ gibi düşünceleri nefes egzersizi eşliğinde telkin edin” dedi. uzman,  öğrencilere son olarak “Öncelikli göreviniz kazanmak değil, sınavı selametle tamamlamaktır” şeklinde temel amacı ifade etti.

Seminere katılan öğrenciler, seminerin kendilerine çok yararı olduğunu belirterek programı düzenleyen kurumumuza yetkililerine teşekkür ettiler.