Ahilik; temeli yardımlaşma olan Osmanlı Devleti’nde ticari hayatı canlandıran ve ticari hayata yön veren en önemli esnaf teşkilatıdır.Bu gün bu teşkilatın yüzyıllar önce benimsemiş olduğu altın kurallara ne kadar ihtiyacımız var değil mi? İşte bunlardan bir kaçı…

Ticaret Ahlâkında  5 Altın Kural

1.Hileli ve çürük mal satmayacaksın,

Esnaf  veya satış temsilcisi sattığı üründeki kusurları alıcıya ziyadesiyle ifade etmelidir.Bu aynı zamanda sizin dürüstlüğünüzü ortaya koyacak ve müşterinin size olan itimadı daha fazla artacaktır.Maldaki özrü belirtmeyen esnaf müşteriyi aldattığını düşünse bile asıl aldanan kendisi olacaktır.Bir müşteri bu durumu bin yerde anlatacak ve ziyana uğrayan satıcının kendisi olacaktır.


2.Müşteriden fazla para almayacaksın,

Müşteri malın piyasa değerini sürekli takip edemeyebilmektedir,onun bu durumundan yaralanarak çok afaki değerlerde ürünü satmak asla etik değildir.Bu durumu vicdanlarda kabul etmez.Hak edilen kadar ücret almak satışınızdaki bereketi arttıracak ve sizi gönül huzuruna ulaştıracaktır.


3.Bir başkasının malını taklit etmeyeceksin,

 Ustalık ve zanaatkarlık uzun yılların birikiminde oluşan bir değer taşıdır. Yeni buluşları kendimiz yapmaya gayret etmeliyiz.Sabırla yapılan çalışmalar bir gün kesinlikle meyvesini verecektir. Velev ki farklılığı bulamadık ve bir ürünün aynısından üreteceksek, patent sahibi bilgilendirilmeli ve onun mali emeği ve hakkı gözetilmelidir.


4.Noksan tartmayacaksın ve bozuk terazi kullanmayacaksın,

Ölçü ,tartı ve kesim işlerinde kesinlikle alıcının hakkına girmemeliyiz.Bu aynı zamanda kul hakkıdır ve vebali çok ağıdır.Tartarken 5-10 gr ,keserken 3-5 cm fazla kesmek bizlere kar olarak geri dönecektir.Unutmayalım “Bizi aldatan bizden değildir.”hadisi bizler için en güzel ölçüdür.


5.Sahte ve kalitesiz mal üretmeyeceksin,

Sattığımız ürünü kendi ana babamıza, eş ve dostumuza gönül rahatlığıyla verebilecek şekilde müşterimize  aynı kalitede verebiliyorsak hiç sorun olmayacaktır. Kaliteyi yakalayabilmek hiç de kolay değildir.Zor başarıldığı takdirde bundan ötesi markalaşma olacak ve satış potansiyeliniz yerelden ziyade genele yayılacaktır.

  Tüm esnaf kardeşlerimize hayırlı, bol ve bereketli kazançlar diler, halkımıza da iyi alış verişler dilerim.

  Mehmet BAŞTUĞ

Eğitimci -Yazar