Basın toplantısına Karaman Valisi Süleyman Kahraman, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden sorumlu Vali Yardımcısı Ferhat Burakgazi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, Müze yetkilileri ve basın mensupları hazır bulundu.

Kusursuz görüntüsü ve üzerinde ki kabartmalarıyla çevresindekilere hayran bırakan lahit mezar hakkında Vali Kahraman ve  Karaman Müzesi Arkeolog’u Ercan Er bilgindirmelerde bulundu.

Vali Süleyman Kahraman jandarma tarafından ele geçirilerek Karaman Müzesi'ne teslim edilen Lahit’i inceledi. Geç Roma dönemine ait olduğu belirlenen Lahit’in baha biçilemez olduğu ifade edildi.
Müzeye getirilmesinde yoğun emeğin harcandığı ve geceleri başında nöbet tutulan Lahit Mezar, Müze bahçesinde güvenli bir yere konarak koruma altına alındığı öğrenildi.

Vali Süleyman Kahraman Lahit Mezar başında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Vali Kahraman konuşmasında;''Jandarma ekiplerimiz başarılı bir operasyona imza attı ve ülkemize, milletimize ait tarihi bir değerin kaçırılmasına engel oldu. Öncelikle kendilerini tebrik ediyorum. Kadim bir şehirde, kadim topraklar üzerinde yaşıyoruz. Bu topraklar bereketli topraklar. Aynı zamanda bu kadim toprak, binlerce yıllık tarihi de bağrında taşıyor. Bu ülkemiz için büyük bir zenginlik. Zira milletlerin varlığı kültür ve sanat dünyasındaki zenginliğine bağlı.  Bu zenginliği korumak için de hiç kuşkusuz bir kültürel bilince ve tarih bilincine sahip olmak gerekiyor.  Ama görüyoruz ki bu bilinci taşımayanlar, bu bilinci tanımayanlar bu kadim topraklardaki tarihi zenginliği sadece maddi değeriyle görüyor.Bir anlamda bu ülkenin kültürel zenginliğini ve kültürel geleceğini sadece paraya kurban ediyor. Yıllarca tarihi eserlerimizin kaçırıldığına şahit olduk. Bu eserlerin birçoğunu başka milletlerin müzelerinde gördük. Ama ne mutlu ki son yıllarda tarih bilincimizde, kültürel anlayışımızda olumlu gelişmeler yaşandı. Ve artık güvenlik güçlerimiz kendi tarihini, kendi toprağını yağmalayanlara göz açtırmıyor. Bugün de jandarmamızın başarılı bir operasyonla, bir tarihi eserimizi kurtardı,'' diye konuştu. 
Lahit Mezar hakkında bilgi veren Karaman Müzesi Arkeolog’u Ercan Er, bulunan Lahit’in geç Roma dönemine ait ve paha biçilemez bir eser olduğunu kaydetti. Er Lahit ile ilgili teknik yönü hakkında yaptığı açıklamada;'' Lahit 180x90x75 santimetre ebatındadır. Lahit kapağı konik tarzda kırma çatı tekniğinde yapılmış, kenarları dikdörtgenimsi, üçgenimsi kalınlıklarla bezenmiş, yüksek kabartma tekniği ile kenarlarda bir erkek bir de bayan başı tasviri cepheden yüksek kabartma tekniği ile yapılmış, yine yan taraflarında dikdörtgenimsi firizler, günlük hayattan bazı tasvirler, yüksek kabartma tekniği şeklinde işlenmiştir. Burada ki tasvirler birçok olayı anlatmaya çalışmışlar, geneldekullanılan tasvirlerin içersinde kullanılan aslan tasviri, aslan da Roma döneminde, güçün, kuvvetin bir simgesi olmuştur ve bundan dolayı sevilerek kullanılan bir simgedir. Lahiti açmaya çalışmışlar ancak şu an için açılmamış durumdadır. Dört köşesinden kurşunla ana gövdeye monte edilmiş vaziyette ve bunla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Dönem olarak geç Roma dönemine ait bir Lahit olduğunu düşünüyoruz. Lahit müze envanterlerimizde ki en ünik eserlerimizden bir tanesi olmuştur. Paha biçilemeyecek bir eserdir.''dedi.

Çevre de ki vatandaşlarında bilgilendirme toplantısına yoğun ilgi gösterdiği gözlendi. Yakın bir zaman sonra Ankara'dan yetkililerin Lahit Mezar'ı açmak için gelecekleri bildirildi.