Ramazan sofralarının olmazsa olmazıdır, tatlılar. Ramazan ayında kurulan iftar sofraları; su ve hurmayla açılan çorbayla başlayıp çeşitli yemeklerle devam eden ve tatlı ile biten birer ziyafet sofrasına dönüşür. Fakat Ramazanda tatlı seçiminde yapılan yanlışlar kan şekerini olumsuz yönde etkilemekte ve ramazanda kilo alımını kaçınılmaz hale getirmektedir

Şerbetli Tatlılara Dikkat!

Ramazanda, özellikle iftara doğru kan şekerinin düşmeye başlamasıyla oluşan açlık hissi, tatlı yeme arzusunun artmasına yol açar. Ramazanda sofralarında bulunan yemekler, genellikle karbonhidrat ve yağ yönünden zengindir. Bunların yanına öğün sonunda bir de tatlı tüketiminin eklenmesi, gereğinden fazla enerji almaya dolayısıyla kilo artışına neden olur.
Hamur işi tatlılar içerdikleri yağ, un, şeker ve şerbet nedeniyle sütlü tatlılara oranla daha ağırdır. Gerek Ramazanda gerekse Ramazan dışında kilo alımını önlemek için enerji yoğunluğu düşük tatlılar tercih edilmelidir. Baklava, revani, kadayıf gibi şerbetli tatlıları daha nadir tüketerek onların yerine buzdolabından çıkartılarak tüketilen güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma gibi soğuk tatlılar bu yıl sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında tüketilecek uygun çeşitler arasındadır.

Ramazanın Baş Tacı Güllaç ve Sütlaç

Sağlıklı bir beslenme düzeni içinde tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı günlük besin gereksiniminin yüzde 45’i ile 60’ı arasında olmalıdır. Günlük tüketilen yağ miktarı ise %30’u aşmamalıdır. Bu nedenle tatlı çeşidi olarak enerji, karbonhidrat ve yağ içeriği düşük olan güllaç sütlaç gibi hafif lezzetler tercih edilmelidir. Güllaç ve sütlaç cevizle lezzetlendirilerek besin kalitesi açısından daha faydalı hale getirilebilir.
 
Yaz Günlerinin Vazgeçilmezi Dondurma 

Dondurma, glisemik indeksi düşük olması nedeniyle uygun miktarlarda tüketildiğinde, kilo alımına neden olmayan bir tatlıdır. Tüm mevsim meyveleri ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemişler ile tatlandırılabilen dondurma hazırlanması ve tüketilmesi kolay bir tatlıdır.
  
Doğadan Gelen Tatlı, Meyve
Meyveler de hazırlanışı, tüketilmesi ve sunuluşu bakımından en rahat tüketilen tercih edilen gıdalardır. İftardan sonra, soğuk tüketileceği gibi dondurmanın yanında veya herhangi sütlü tatlının yanında da tüketilebilir. Meyveler, içlerindeki vitamin ve mineral depolarıyla vücuda koşulsuz destek sağlar, bağışıklık sistemini zinde tutar.

HANGİ TATLI KAÇ KALORİ?

1 porsiyon Kemalpaşa: 476 kalori
1 porsiyon Şekerpare: 446 kalori
1 porsiyon Baklava: 425 kalori 
1 porsiyon külbastı: 416
1 porsiyon lokma: 362 kalori
1 porsiyon sütlaç: 299 kalori
1 porsiyon güllaç: 235 kalori
1 porsiyon dondurma (çeşidine göre ): 110 - 220 kalori