Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 12 Mart 2013 Salı günü yaşanan üzücü olayla ilgili KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN’in basın açıklaması aşağıdadır:
“Üzücü olayla ilgili soruşturma sürmektedir”

“Üniversitemizde 12 Mart 2013 Salı günü saat 19.00 sularında üzücü bir olay meydana gelmiştir. Karaman esnafından olduğu belirlenen 29 yaşındaki Mevlüt Kurt, nasıl olduğu henüz belirlenemeyen bir şekilde Yunus Emre Yerleşkemize girmiştir. Burada İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri olan Mustafa G., Berk B. ve Şems H. D. adlı üç öğrencimizle tartışan Mevlüt Kurt, İİBF ile Kamil Özdağ Fen Fakültesi arasındaki bahçede Mustafa G.adlı öğrencimiz tarafından bıçaklanarak yaralanmıştır. Tartışma sebebinin bir kız öğrencimiz olduğu bilinen olay sonunda Berk B., M. G.’e tokat atmış ve M.G., Berk B.’ın peşine düşmüştür. Güvenlik kapısına kadar gelen Berk B., güvenlik görevlilerimizden yardım istemiş ve güvenlikçilerimiz her üç öğrenciyi de cinayette kullanılan bıçakla birlikte yakalamışlardır. Havanın fırtınalı olması ve cinayet saatlerinde Karaman’da sokak aydınlatmalarının devre dışı kalması olayların hemen açığa çıkmasına engel teşkil etmiştir. Ancak kısa süre içinde bir temizlik görevlisinin yerde yaralı yatan Mevlüt Kurt’u görmesi üzerine güvenlik görevlilerimiz olay yerine gelmiş ve polisi aramışlardır. Bu arada Mevlüt Kurt’un başında bulunan ve kimliği henüz tespit edilemeyen iki öğrenci, 112 Acil Servis’i aramışlardır. Birkaç dakika içinde olay yerine hem polis ekipleri hem de ambulans gelmiş, yaralı olarak Karaman Devlet Hastanesine kaldırılan Mevlüt Kurt, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. Olay Savcılığa intikal ettirilmiş olup üzücü olayla ilgili soruşturma adli kurumlarca sürdürülmektedir. 

“Gençlerimiz eylemlerinin sorumluluğunu taşımamaktadır”

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak öğrencilerimizi hem bilimsel hem ahlakî yönden yetiştirmeye, onlara iyi örnek olmaya ve her türlü sorunlarını rahatlıkla ve özgürce paylaşmalarına önem veriyoruz. Ancak gençlerimiz maalesef yaptıkları eylemlerin sorumluluğunu taşımamakta ve eylemlerinin sonucunda yaşayabilecekleri süreçlerin yeterince bilincine varamamaktadır. Gençler derken yalnızca ortaöğretim ya da yükseköğretimde öğrenim görenler değil, çalışan ya da çalışmayan tüm gençlerimizi buna dahil ediyorum. 

“Şiddet içeren eylemleri hayatımızdan çıkarmalıyız”

Biz üniversitemizi çağdaş ilkelerle ve evrensel üniversite anlayışına göre şekillendirmeye çalıştık. Kamuoyuna ifade etmek isteriz ki üniversitemizde modern bir tarzda yeterli güvenlik önlemleri mevcuttur. Toplum olarak sorunlarımızın kökenleri aslında çok daha derinlerde ve saldırı olayları yalnızca o sorunların yansıyan bir yüzüdür. Kaldı ki saldırı ve kavga eylemleri üniversite içerisinde olabileceği gibi insanların evlerinde, yollarda, sokaklarda, kafelerde, araçlarda, kısacası hemen her yerde olabilmektedir. Bunları önlemenin yolu ise daha fazla güvenlik tedbiri değildir. Şiddeti önce dilimizden, sonra en ufak eylemlerimizden ve hayatımızdan çıkarmalıyız. Çünkü saldırı ve kavga, sağlıklı bir öfke ifadesi değildir ve kimseye bir şey kazandırmaz. 

“KMÜ olarak biz bir aileyiz”

Üniversite olarak biz, öğrencilerimizle bir aile gibi ilgilenmekteyiz. Onların derdi bizim de derdimizdir. Onların gelecekleri, bizi yakından ilgilendirmektedir. Dün üniversitemizde yaşamış olduğumuz elim olay hepimizi derinden üzmüştür. Yönetimimiz hem gözaltındaki öğrencilerimizle, onların aileleriyle ve hayatını kaybeden gencimizin yakınlarıyla irtibat kurmuştur ve süreci takip etmektedir. Dileğimiz bu tür nahoş olayların bir daha yaşanmaması, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin adının öğrencilerinin başarıları ve sevinçleriyle anılmasıdır. 

Olayla ilgili, tüm Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesine geçmiş olsun diyor, hayatını kaybeden kardeşimize Allah’tan rahmet ve tüm gençlerimizin ailelerine sabırlar diliyorum.”dedi.