Elektrikten ve doğal gazdan tasarruf etmek amacıyla her yıl Mart ayında yaz saati uygulaması başlatılır.
Ekim ayında ise tekrar kış saati uygulamsına geçilir. Bu geçiş dönemlerinde saatler  60 dakika (1 saat) ileri ya da geri alınır.

Ekonomik etkiler göz önünde bulundurularak değiştirilen saatler ne zaman geri alınacak? Hangi günhangi tarihte değiştirilecek.

Kış aylarından yaz aylarına girerken değiştirilen saatler şimdi de değiştirilecek. Evrenin en büyük cismi olarak kabul edilen Güneş artak daha erken batmaya başladı.

Güneş battığında hali ile vatandaşlar da evlerinin dükkanlarının ışıklıarını açmaya başladı. Araçların farları da yapılan tüketime dahil. Bu tüketim azalsın diye saatler yılda 2 kez ileri ve geri alınır. Türkiye’de saat değişikliği için hazırlandı.

Devlet ekonominin ve vatandaşların sırtındaki yükü hafifletmek için böyle bir yola başvuruyor. Artık daha erkne kalkıp Güneş ışığından daha fazla yararlanacağız.

Yılda 2 kez yapılan bu değişiklik sırasında aksilikler çıkabiliryor. Bazı vatandaşlar saatlerini geri almayı unutunca günlük hayatları kısa bir süreliğine duraksıyor. Peki 2013 Ekim ayında saatler ne zaman geri alınacak.

Gün ışığından daha fazla faydalanmak adına 31 Mart Pazar günü saat 03.00′te geçilen yaz saati uygulaması, 27 Ekim 2013 Pazar günü saat 04.00′ten itibaren saatlerin 1 saat geri alınmasıyla son bulacak.

Avrupa Ülkeleri ile saat birliğini sağlanması ve enerji tasarrufu ve enerji talebinin azaltılması amacı ile saatler gece 3′te 1 saat geriye alınacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan verilere göre 1 yılda orta büyüklükteki bir santralin enerjine eş değer bir tasarrruf sağnıyor. İşe giriş çıkış zmanları. Isıtma soğutma ve aydınlatma gibi konuları etkileyen saatlerin geri alınması bu hafta 27 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilecek.

Kış uygulaması saatler ne zaman geri alınacak? 2013 2014 sezonu kış uygulamasına ne zaman geçileceği vatandaşlar tarafından da merak ediliyor. Amaç gün ışığından daha fazla yararlanmak.

Kış Saati uygulaması 27 Ekim 2013 Pazar günü başlayacak.

Saatler niçin ileri ve geri alınır?

Birinci Dünya Savaşı süresince birçok ülke saatlerini yılın belli aylarında yeniden ayarlamaya başladı. Bunun amacı günün aydınlık saatlerini, insanların uyanık oldukları zamana uydurmak, dolayısıyla evlerde ve sokaklarda yanan lambalar için gerekli enerjiden tasarruf sağlamaktı.

Bugün de aynı uygulamaya devam edilmekte, ilkbaharda size kaybettirilen bir saat, sonbaharda geri verilmektedir.