Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) düzenlenen Kariyer Günleri kapsamında Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ öğrencilerle bir araya geldi. KMÜ Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu tarafından gerçekleştirilen seminere KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Sami Özdağ, Saray Holding’in baba mirası olduğunu, yedi kardeş olarak bu mirasa dört elle sarılarak günümüz Türkiyesi’nin sayılı firmalarından biri haline geldiklerini belirtti. Özdağ, bu denli büyük bir firma olmalarını sağlayan etmenleri, “kaliteli üretim,  ürün sunumu, ekip bilinci, güvenilir bir firma olmak ve çalışmalarını kendi nefisleri için değil ülke menfaatleri için yapmak” şeklinde sıraladı.

“Ormanda bir kuş ötse kimse kuşun sesini duymamışsa o kuş ötmemiş sayılır”

Özdağ “Ormanda bir kuş ötse kimse bu kuşun sesini duymamışsa o kuş ötmemiş sayılır.“ diyerek reklamın önemini vurguladı. Kendilerinin de reklama çok önem verdiklerini ve bu yönde sürekli çalışmalar yaptıklarını belirten Özdağ, İsviçre’de bir marketing ofisi açtıklarını söyledi. 

“Birken güçlüyüz, bireyselken hiçbir şeyiz”
 
Özdağ, büyük firma olmanın şartlarından biri olan ekip bilincinden söz ederken kendi firmalarını örnek gösterdi. Kendilerinin yedi kardeş olduklarını ve yedi kardeşin hepsinin de farklı özellikleri bulunduğunu dile getiren Özdağ “Biz kardeşlerimle birken güçlüyüz, bireysel olduğumuz zaman hiçbir şeyiz.” dedi.

“Nefsimiz için değil, ülke menfaatleri için çalışmalıyız”

Büyük firma olmanın başka bir şartının ve kendine göre en önemlisinin ‘kendi nefsi için değil, ülke menfaatleri için çalışmak’ olduğunu söyleyen Özdağ, bunun da ihracatla olacağını kaydetti. 

“Ne üretirsek üretelim, 1’ini kendimiz tüketip 9’unu satmalıyız”

Özdağ, kendilerinin ilk ihracat çalışmasını 1987 yılında Lübnanlı bir firma ile yaptıklarını, 17 bin dolarlık bu ihracatın ürünlerini Mersin limanından bizzat kendi elleriyle yolladığını söyledi. Sadece mal değil, fikir de üretip satmak gerektiğini belirten Özdağ, “Ne üretirsek üretelim 1’ini kendimiz tüketip 9’unu satmalıyız.” dedi.

“2 Milyon metrekare orman” 

Özdağ, Karaman’a ilk nikah şekeri, ilk taze çiçek, çelenk gibi ürünleri kendilerinin kazandırdığını dile getirdi. Yurtdışı gezileri sırasında yabancı ülkelerin ormanlarına ve yeşilliklerine hayran kaldığını söyleyen Özdağ, Türkiye’ye döner dönmez ilk işinin Karaman’a 2 milyon metrekarelik bir orman kazandırmak olduğunu ifade etti.

“Başkaları için kendinizi unutursanız unutulmaz olursunuz”

Soru-cevap kısmında söz alan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Sami Özdağ’ın “Kendi nefsimiz için değil ülkemiz için çalıştık”  sözünün kendini çok etkilediğini belirtti.  Gökmen, Tolstoy’un “Başkaları için kendinizi unutursanız unutulmaz olursunuz“ sözleriyle Özdağ’a teşekkür etti.  

Çekilen kura sonucunda Saray Holding tarafından üç bayan ve üç erkek öğrenciye burs verildi. Seminer Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’in Sami Özdağ’a plaket sunmasıyla sona erdi.