Valilik Toplantı Salonunda, Vali Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, KMÜ Rektör V. Prof. Dr. Osman Çevik, Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, Ticaret İl Müdürü Yusuf Arı Gümrük Müdürü Ethem Ceylan, TMO Müdürü Uğur Ay, OSB Müdürü Yasin Ünüvar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay ile sanayici ve iş adamlarının da katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü tarafından katılımcılara ilimizdeki mevcut gıda potansiyeli, ihracat durumu ve genel sorunlarının yanı sıra ilimiz ihracatının artırılmasına yönelik önerileri içeren bir sunum yapıldı.

Katılımcılar tarafından Serbest Ticaret Bölgesi kurulmasına yönelik olarak görüşler dile getirilirken Vali Murat Koca, Karamanın gıda sektöründe Konya’dan daha ileride olduğunu dile getirdiği konuşmasında ilimizin ihracatı konusunda Ekonomi Bakanlığı ve TÜİK’le gerçekleştirdikleri görüşmelerde KDV beyannamelerinin de ilimiz ihracat verilerinin tespitinde yetersiz kaldığını söyledi. İlimizde üretim yapan DÖHLER, Saray, Ülker grubundan Biskot gibi şirketlerin ilimiz gıda üretiminde önemli bir konuma sahip olmalarına rağmen merkezlerinin İstanbul’da olması nedeniyle Karaman ihracat rakamlarına yansımadığını belirten Vali Koca, İhracat alanında yaşanan elektrik ve doğalgaz sorunu ile ilgili olarak elektrik ve doğalgaz konusunda verilen teşvikten yararlanılması gerektiğinin altını çizdi. Vali Koca, 2.OSB kurulmasıyla ilgili olarak süreci değerlendirecek olan ekibin ilimize geldiğini ve ikinci OSB kurulması ile ilgili olarak yürütülen çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Geniş katılımlı gerçekleştirilen ve ilimizin ticaret hacminin büyümesine katkı vermesi beklenen serbest ticaret bölgesi kurulmasına yönelik olarak gerçekleştirilen bu ilk toplantıda katılımcılar tarafından kurulacak olan serbest ticaret bölgesinin artı ve eksilerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Toplantıda ayrıca Serbest Ticaret Bölgesinin kurulmasının ilimize sağlayacağı katkıların yanı sıra yaşanabilecek olumsuzluklar da ele alındı.