İş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarından Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), 23 HazirZiyaretler kapsamında, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa TSO Başkan Vekili Yaşar Coşkun Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ve MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Abdullah Tekin ziyaret edildi. Bu ziyaretlerin ardından faciadan etkilenen aileler ve şehitlerimizin mezarlığı da ziyaret edildi.
İGİAD Başkanı Şükrü Alkan Manisa ve Soma temasları ile ilgili yaptığı açıklamada: “Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde Soma’nın, bir an evvel toparlanmak ve ayağa kalkmak istediğini ve Soma’daki elim kazanın ardından üzerinde ehemmiyetle durulması gereken beş temel konunun olduğunu gözlemledik.

Birincisi; tabi ki İş Ahlakı ve buna bağlı olarak ta İş Sağlığı ve Güvenliği ile denetimin önemi bir kez daha gözler önüne serilmiş ve işverenin kendisi için uygun görmediği bir çalışma ortamını iş görenleri için de uygun görmemesi ve işyerlerinde çalışma koşullarının insani seviyelere acilen çıkartılması gerekmektedir.

İkincisi; Soma’da yaşanan facia, Soma esnafını ve genelde Soma ekonomisini derinden etkilemiş bu sebeple madenlerde çalışanların bir an evvel iş başı yapabilmesi için Soma’daki maden ocaklarının iyileştirilip işletmecisi kim olursa olsun açılması, Soma’ya yeni yatırımların da acilen teşvik edilmesi gerekmektedir.

Üçüncüsü; Hükümetimizin faciadan etkilenen ailelerin acılarına bir an evvel merhem olması, daha da organize ve adaletli bir şekilde acilen nihai çözümlerin üretilmesi, özellikle şehit ailelerini kapsayan mevzuatlardaki değişikliklerin de daha kapsayıcı ve destekleyici şekilde yeniden dizayn edilmesi gerekmektedir.

Dördüncüsü; İGİAD tarafından her yıl belirlenen Asgari Geçim Ücreti uygulaması konusu da önemini ortaya koymuş, evlerine ekmek götürebilme adına canlarını dahi ortaya koyarak çalışan işçilerin ücretlerinin de insani seviyelere çıkartılması ve çalışana insan olduğunun hissettirilmesi gerekmektedir.

Beşincisi ise; Soma faciası, başından etki ettiği son noktaya kadar sebepleri ve sonuçları dikkate alınarak iş sağlığı ve güvenliği konuları derslerde okutulmalı, başta işletmecilerimiz olmak üzere iş görenlerin de çalıştıkları sektör ile ilgili eğitimlerden geçmeleri sağlanmalı, bu konuda mevzuatlarda ve uygulamalardaki eksikliklerin de Hükümetimiz tarafından tespit edilerek düzenlenmesi gerekmektedir.

İGİAD olarak bu beş konunun hem arkasındayız hem de takipçisi olacağız.” dedi.

Ziyaretlere; İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Alkan, Başkan Yardımcıları Ayhan Karahan ve Hüseyin Dinçel, İGİAD Medya Takip Kurulu Başkanı Celalettin Cingöz, İGİAD Kurucu üyesi Alpaslan Durmuş, YİK Üyemiz Katip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse, İGİAD Gençlik Kurulu Başkanı Nurullah Mahmut Dündar ve İGİAD Genel Sekreteri Raşit Yemişen katılım gösterdi.