Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı'nın aldığı heyet kararı ile Ermenek'te su baskınının meydana geldiği Has Şekerler Madencilik'in yakınındaki Özkar Madencilik A.Ş. Kömür İşletmesi'nde üretim durduruldu.
Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu Köyü Takan Deresi Mevkisi'nde yer alan Özkar Madencilik A.Ş. Kömür İşletmesi'nde iş başmüfettişleri Yener Şentürk ve Beyhan Şahin tarafından 9 Kasım 2014 tarihinde yapılan denetim sonucu düzenlenen İdari Tedbir Raporu'nda, çalışanlar için hayati tehlike oluşturduğu belirtilen 2 hususa yer verildi.

Rapora göre, denetimde, iş yerine ait ocaklarda yapılan tüm ilerlemelerde, gaz ve su kontrol sondajlarının 4 metre uzunluğunda yapıldığı beyan edilmesine rağmen sondajlarla ilgili olarak sondaj loğları hakkında herhangi bir veri kaydının olmadığı belirlendi. Ayrıca, çalışma yapılan bütün yer altı işletmelerinde uygun havalandırma sağlanması gerekirken, 1 nolu ocakta 742 kotunun 1. rekubunun barajlandığı, girişinin arkasındaki üretim yerinde çalışma olmadığı, burasının nefeslikle bağlantısının bulunmadığı tespit edildi.

Ankara Grup Başkanlığı'nda yapılan heyet toplantısında raporun incelenmesinin ardından alınan karar şöyle:

"6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 25. madde 6. fıkrası gereği işverenin, işin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlü olduğu hususuyla birlikte, 6331 sayılı kanunun 25. ve 30. maddelerine dayanılarak çıkarılan 'İş yerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik'in 7. maddesi gereğince, Pamuklu Köyü Takan Deresi mevki Ermenek/Karaman adresindeki Özkar Madencilik AŞ Kömür İşletmesi unvanlı iş yerinde Özkar 1 ve Özkar 2 numaları ocaklarda işin tamamen durdurulmasının, ancak ocağın güvenliği açısından havalandırma, havalandırmayı ve kaçamak yolunu sağlamak üzere kazı yapılması, su atımı, işçilerin ve malzeme geliş gidişi için kullanılan yolların kontrolü, taraması, ocak güvenliği ile ilgili çalışmaların daimi nezaretçi ve iş güvenliği uzmanının gözetiminde en az sayıda işçi ile üretim yapılmaksızın sürdürülmesine oy birliği ile karar verilmiştir."