Ulaştırma ağı içinde büyük bir öneme sahip Bölgesel Lojistik Merkezlerle eşgüdümü sağlayacak yerel lojistik merkezlerin hayata geçirilmesi konusunda önceki gün tarihi bir toplantı gerçekleştirildi.

Konya-Karaman-Mersin Lojistik buluşması adı altında gerçekleştirilen toplantıya her üç ilden en üst düzey yöneticiler ve bölge milletvekillerinin yanı sıra Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, Karaman Milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ve Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün katıldılar.
MÜSİAD Konya şubesi tarafından organize edilen toplantı 16 Mart Cumartesi günü Mersin Radisson Blu Hotelde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan bakanların açılış konuşmalarının ardından Lütfi Elvan’ın başkanlığında konu interaktif bir şekilde enine boyuna tartışıldı.

Elvan, ülkemiz dış ticaretinin %86’sınının deniz yolu ile, yaklaşık %10’unun ise karayolu ile yapılmakta olduğuna vurgu yaparak Konya ve Karaman’ın deniz yoluna erişim konusunda hala etkin bir bağlantıya sahip olamamasının bölgemizin ihracat artışına sekte vurduğunu söyledi.    

Elvan, Karaman başta olmak üzere ihracat artışını hedef alan bir yaklaşımla deniz yollarına büyük önem vermemiz gerektiğini belirtti.  Kara yoluna göre deniz yolu maliyetinin çok daha ucuz olduğunu söyleyen Elvan, bu manada dış ticaretimiz ve ihracatımız açısından limanların vazgeçilmez olduğunu dile getirdi.

Bu amaçla Konya ve Karaman için Mersin Limanının ihracata giden bir yol ve dünyaya açılan kapı olduğunu belirten Elvan, kurulacak Karaman Lojistik Merkezi ile demiryolunun etkin bir şekilde Karaman’ı dünyaya açacağını sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmalarda İçanadolu'nun adeta denize bağlanacağına, Konya ve Karaman'a bu manada denizin getirileceğine, bu projeyle Konya-Karaman ve Mersin üçlüsü olarak 2023'e giden yolda Anadolu'daki ticaret kapasitesinin artırılmasının hedeflendiğine vurgu yapıldı. 

Karaman Milletvekili Lütfi Elvan’ın uzun zamandan beri üzerinde kafa yorduğu bu projenin nihayet ilk adımı bu toplantı ile gerçekleşmiş oluyor. Böylece lojistik organizasyonlar Konya-Karaman-Mersin arasında lojistik bir ağ oluşturacak şekilde tasarlanıp liman bağlantısı ile İç Anadolu’yu Mersin üzerinden dünyaya bağlayacaktır. Karaman Lojistik Merkezinin Akdeniz’e ve Mersin Limanına hızlı ve etkin bağlanabilmesi için Konya-Mersin demiryolu hattının mevcut yada alternatif güzergâhta çift hatlı, sinyalizasyonlu, işletme hızı yüksek altyapı projesinin hayata geçirilmesi için gerekli girişimlere bir an önce başlanılması gerektiği üzerinde ittifak sağlandı.