TEMA Vakfı Karaman İl Temsilciliği’nden yapılan açıklamada: "Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) yayınladığı rakamlara göre Türkiye, son 3 yıldır madencilik kazalarında dünya birincisi konumunda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 iş kazalarının araştırma sonuçları ise madenciliğiTürkiye’de iş kazası oranının en yüksek olduğu sektör olarak tanımlıyor. Yaşadıklarımız bize, madenlerin güvenli olmadığını; yaşamlarımızı tehlikeye attığını gösteriyor.

Madencilik sektörü, iş kazalarının yanı sıra doğaya ve ekosisteme verdiği zararlar sebebiyle de büyük tehdit oluşturuyor.
Linyit madenleri tarım arazilerini tehdit ediyor!

Ermenek’te yaşadığımız maden kazasında kaybettiğimiz vatandaşımızın acısı halen çok tazeyken; ilimize bir yeni linyit madeni daha açılmaya çalışılıyor.

Ayrancıİlçesi ve Akçaşehir Beldesi'ni tamamen risk altına atacak bu linyit madeni ile 1 m3 kömür çıkartmak için, yaklaşık 9,4 m3'lük kazı yapılması, kömür çıktıktan sonra kalan 8,4 m3'lük toprağın ise başka bir yere nakledilmesi öngörülüyor.

Bu durumda, 22 milyar tonluk bir hafriyat bölgedeki verimli tarım topraklarımızın üzerine dökülecek ve rüzgârlar ile diğer verimli tarım alanlarına doğru dağıldığında; bölgenin tarım arazileri büyük zarar görecektir.

Yeraltı suyu suları azalmaya devam edecek

Ayrıca, Ayrancı-Akçaşehir bölgesinde çıkarılacak kömür ortalama 138 m derinlikte bulunmaktadır. Bu demektir ki, kömürün verimli bir şekilde çıkartılması için yapılacak kazının bütününe yakını yeraltı suyu düzeyinin altında sürdürülmek zorundadır.

Bunun engellenmesi için de yeraltı suyunun pompalarla boşaltılması gerekecektir.

Böyle bir uygulama yapılması durumunda hâlihazırda yaşanan yeraltı suyundaki düşüş hızlanacak, bölgedeki obrukların sayı ve büyüklüğü artabilecek; tarımın varlığı tehlikeye girecektir.

Ermenek’te yaşadığımız kaza henüz çok tazeyken; yeni kazaların önünü açan bu projenin gözden geçirilmesini tüm karar vericilerden talep ediyoruz"denildi.