Karaman İl Emniyet Müdürlüğün'den sadece bir internet sitesinde çıkan yanlı, taraflı bazı haberler için resmi basın açıklamasında bulunuldu.

Yapılan açıklamada;
''Küresel boyutta önem kazanan trafik güvenliği konusu Bileşmiş Milletler Genel kurulunun 02 Mart 2010 tarihli toplantısında ele alınmış olup, bu toplantıda 2011-2020 yılları arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklı ölüm vakalarının %50 oranında azaltılması amaçlanmıştır.

Bu çerçevede Ülkemiz Karayollarında meydana gelen trafik kazalarının önlenmesi, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm ve yaralanmaların önemli ölçüde azaltılarak sonuçlarının hafifletilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak, Trafik Güvenliği Eylem Planı hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur.
Ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde trafik kazalarını azaltmak amacıyla etkin bir denetim faaliyetinde bulunulmaktadır. Trafik kazalarının analizi yapıldığında özellikle ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazaların hız, alkollü araç kullanmak, emniyet kemeri ve koruma başlığı (kask) kullanmamaktan kaynaklandığı görülmüştür.
Günümüzde büyük şehirlerde bu denetimlerin bir kısmı TEDES ( Trafik Elektronik Denetim Sistemi) ve EDS (Elektronik Denetim Sistemi) gibi denetim sistemleriyle yapılmakta olup, İlimizde bu sistemlerin bulunmaması nedeniyle tüm denetimler trafik görevlileri ve radar araçlarınca yürütülmektedir.
Vatandaşımızın huzur ve güvenini sağlamak amacıyla yapılan asayiş ve trafik uygulamalarındaki temel amaç, ilimizde mevcut olan huzur ortamının devamını sağlamak ve trafik güvenliğini tesis etmektir. Bu sebeple İlimizde mahkeme kararı ile yapılan asayiş uygulamaları ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde yapılan trafik kontrollerindeki amacımızın Karaman halkının mevcut olan huzur ve güven ortamının devamı ve trafik güvenliği ile trafik kazalarındaki meydana gelen can ve mal kaybını en aza indirmek olduğu unutulmamalıdır.
Bu çerçevede yapılan denetimler incelendiğinde;
-2013 yılı ilk beş ayında 29.484 araç kontrol edilmiş, 7.083 araca Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddelerine göre cezai işlem uygulanmıştır.
-2014 yılı ilk beş ayında 21.688 araç kontrol edilmiş, 7.655 araca Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddelerine göre cezai işlem uygulanmıştır.
Yapılan denetim ve kontrollerde uygulanan cezai işlemlerin tamamı kural ihlali yapanlara yöneliktir.
Kaza oranları incelendiğinde ise;
-2013 ilk beş ayında 1'i ölümlü olmak üzere toplam 391 yaralamalı ve maddi hasarlı kaza meydana gelmiştir.
-2014 yılı ilk beş ayında 1'i ölümlü olmak üzere toplam 377 yaralamalı ve maddi hasarlı kaza meydana gelmiştir. Meydana gelen kazalarda %4 oranında düşüş sağlanmış, bu düşüşün devamını s sağlamak için gayret ve özveri ile çalışmalara devam edilmektedir. Yaralamalı trafik kazalarının bir kısmının da hastanelerde ölümle sonuçlandığı unutulmamalıdır.

Yapılan asayiş ve trafik denetimlerinin vatandaşımızı bezdirme gibi bir amacı asla olamaz. Kanunu uygulayan görevlilerimizin temel amacı, trafik güvenliğini sağlamak ve trafik kazalarını en aza indirmektir. Ayrıca uygulamalarımızın tamamı yargı denetimine tabi olup, meydana gelebilecek yanlışlıkların telafisi mümkünken, trafik kazası sonucu meydana gelen can kaybı ve yaralanmaların telafisi mümkün olmamaktadır.
Bu hususta Karamanlı hemşerilerimizin bugüne kadar yapılan çalışmalara ve teşkilatımıza göstermiş olduğu desteğe teşekkür eder, Karaman halkının güvenliği için yapılan trafik ve asayiş uygulamalarının devam edeceğini, bundan sonra yapacağımız çalışmalarda destek ve anlayış beklediğimizi, basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz,''dendi.