Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe Konya Valisi Sayın Muammer Erol, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Dr. Ali Akyar, Tarım Reform Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Mehmet Öztiryaki, Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Haşim Keskin, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Konya Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Emine Çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi Konya Şube Müdürü Yaşar Kesen, Karapınar Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur Erkan,  Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ömer Sağkaya  ve Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner katıldılar.

Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılının “Uluslararası Toprak Yılı” ilan edilmesi ve Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinin kuruluşunun 66. Yılının kutlanması  münasebeti ile 2015 Uluslararası Toprak Yılı ve Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü Etkinlikleri kapsamında Toprak Bayramı ve Dünya Çölleşme ile Mücadele Etkinlikleri programına saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlandı. Daha sonra Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Müdürü Durmuş Ali Çarkacı bir açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmasında Birleşmiş Milletlerin 2015 yılını Uluslararası Toprak Yılı ilan etmesi ve Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü ile Toprak Bayramı Kanunundan bahseden Çarkacı, Bilinçsiz tarımsal faaliyetlerle de toprağın yapısının bozulduğunu, böylelikle giderek toprağın yok olduğunu ve çölleştiğine değinerek bu etkinliğin Toprağın önemine dikkat çekerek, farkındalık oluşturmak için yapıldığını ifade etti.

Protokol konuşmalarının ardından Cumhuriyet Ortaokulunun folklor gösterisi izlendi, gösterinin ardından toprak profilinin de bulunduğu Toprak Parkı, sera ve fidanlıklar gezildi. Gezide Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Müdürü Çarkacı tarafından katılımcılara bilgiler verildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Taşkın Öztaş’ın “Sessiz Dost Toprak” konulu açık hava sunumunu müteakiben yemek ikramı yapılarak çeşitli yarışmalar düzenlendi. Örnek Tepe ve proje sahaları gezilmesi ile program sona erdi.