Başkan Nevin Tümene açıklamasını, "Türk kadınına “Millet vekili Seçme ve Seçilme hakkı” 05 Aralık 1934’de Mecliste görüşülerek yapılan oylama sonucu  oy birliğiyle verilmiştir. Türk kadınımız 22 yaşında seçme 30 yaşında seçilme hakkı kazanmıştır. Biz kadınların siyasete girişi ve haklarını kullanabilmesi adına son derece önemli olan bu  günü, dernek olarak ücretsiz bir film gösterisiyle (Demir Çeneli Kadınlar) kadınlarımızla paylaştık. Sinenas işletmecisi Halim Sarıtaş’a desteği için teşekkür ediyoruz. Amerikalı kadınların bu uğurda verdikleri mücadeleyi izlerken Türk Kadınına bu hakların TBMM Kararıyla verilmiş olmasından dolayı gurur duyduk." ifadeleriyle sürdürdü.

Tümene ayrıca, "05 Aralık kadının insan sayıldığı, birey sayıldığı oy kullanma hakkının verilişi, Avrupa ülkelerinin pek çoğundan daha önce Türk kadınına layık görülmüştür. Bugün maalesef kadınlarımız yanlış düşüncelere kapılarak elde ettikleri haklarından vazgeçmek konumuna doğru itiliyor" dedi.

Türk Kadınlar Birliği Karaman Şube Başkanı Nevin Tümene, "Kadınların 19. Yüzyılda başlayan mücadeleleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda ülkemizde kadınlar birçok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir. İtalya 1948, Japonya 1950, İsviçre ise 1971 yılında seçme ve seçilme hakkına sahip oldular. Türk Kadınlar Birliği’nin seçme ve seçilme hakkının elde edilmesinde büyük katkıları olmuştur" diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti:

 “Seçme ve seçilme hakkı büyük ölçüde kağıt üzerinde kalmış, kadınlarımız ne yazık ki uygulamada, ailesinin seçtiğini seçmiş, kendisi ise seçilememiştir. 1894 yılında bağımsızlığını ilan eden Avustralya kadın haklarını kabul eden ilk modern ülke olmuştur. Daha sonra 1 Haziran 1906 yılında Finlandiya kadın haklarını kabul eden ilk Avrupa ülkesi oldu. Danimarka’da 1915, Rusya 1917, Amerika’da 1920, İngiltere, Azerbaycan, Kanada 1918, Almanya, Avusturya 1919, Türkiye ise 1930 ve 1935 yılından itibaren kadın haklarını kabul etmiştir. 1924’de Cumhuriyet’in ilk kadın cemiyeti Türk Kadınlar Birliği kurulmuştur. Bu dernek kadınların siyasi hakları için çalışan ilk dernektir. Bu cemiyet kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi için çalışmıştır. 30 Nisan 1930'da belediye seçimlerinde seçmen olma hakkı, 26 Ekim 1933’te muhtar seçme ve köy ihtiyar heyetine seçilme hakkı, 05 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. 1935 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını ilk kez kullandığı seçimler yapılmış, TBMM’ne 18 kadın milletvekili seçilmiştir."