TRT 1’in her hafta bilim ve kültür dünyasından seçkin isimleri ağırlayan, ekranın saygın yüzlerinden Ahmet Murat’ın sunduğu “Aklı Selim”in bu haftaki konukları; Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ve Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Narlı oldu.

 

            Oldukça keyifli geçen programda; Türk Dil Bayramı’ndan Türkçenin Sorunlarına ve Yunus Emre’ye kadar birçok konu ele alındı.

 

Türkçenin Başka Dillerden Etkilenmesi Onu Güçlendirir        

Dil Bayramı etkinliklerinin yıllar geçtikçe büyüdüğünü ve giderek devlet töreni haline geldiğini anlatan Belediye Başkanımız Kâmil Uğurlu, Karaman’da Yunus Emre’nin Türkmen Türkçesi etkisinin hala sürdüğünü ve ülkemizde de en güzel Türkçenin Karaman’da konuşulduğunu söyledi. Türkçenin asırlardır Arapça ve Farsça gibi grameri olan son derece sağlam bir dil olduğunu ifade eden Uğurlu, Türkçeye başka dillerden kelimelerin geldiğini bunların bir çoğunun zamanla yok olduğunu, bazılarının da Türk halkı tarafından benimsenerek dilimizi zenginleştirdiğini belirtti.     

 

Yunus Emre Türbesi’nin Karaman’da Olduğu Bilimsel Olarak Kanıtlanmıştır

            Dil konusunda büyük hassasiyet gösterdiklerini söyleyen Kâmil Uğurlu, Karaman’da “Türkçesi Varken” isimli bir kampanya başlattıklarını, ayrıca Belediye Meclisi olarak ismi yabancı olan işyeri tabelalarından yüksek vergi alınması yönünde tüm Türkiye’ye örnek olacak bir karar aldıklarını belirtti. Yunus Emre türbesinin bilimsel araştırmalarla Karaman’da olduğunun kanıtlandığını vurgulayan Uğurlu TRT ekranlarından şunları söyledi:

“Artık eskisi gibi bir takım heyecanla, iddialarla böyle bilimsel meseleler götürülmez. Günümüzde karbon testi var, tespit edilmiş şeriye sicilleri var. Elimizde tapu senetleri var. Ayrı ayrı araştırmacıların çok ciddi çalışmalarla hazırladığı belgeler var. Bütün bunlarda Hz. Yunus’un Karaman’da dinlendiği ortaya çıkarılmış durumda. Bu başkaları tarafından kabul edilir edilmez ama bu gerçeği değiştirmez.”

 

            Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Narlı’ da; Türkçe’nin sorunları ve Türkçe’nin günümüze kadar nasıl bir evreden geçtiği gibi konularda açıklamada bulundu.

Bir saat onbeş dakika süren programın sonunda sunucu Ahmet Murat; Karaman Belediyesi’nce hazırlanan şehir dergisi İmaret’in örnek bir dergi olduğunu söyleyerek, Türk kültürüne kazandırılması nedeniyle Belediye Başkanımız Kâmil Uğurlu’yu tebrik ve teşekkür etti.