23 Mart 2012 Cuma günü 13:30’daki açılış programına Valimiz Sn.Süleyman KAHRAMAN’ın yanı sıra Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN, Garzinon Komutanı Jandarma Albay Selçuk BOZ, Karaman Belediye Başkanı Dr.Kâmil UĞURLU, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sabri GÖKMEN, Mevlâna Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet AKMAN, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa TOKTAY, daire müdürleri, akademisyenler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıza DURU, yapılan sempozyumun projelerinin son aşaması olduğunu, bundan önce Karaman’da kültür ve inanç turizmini geliştirmeye yönelik olarak bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları yapıldığını, son ve güncel veriler ışığında Karaman haritasının yeniden hazırlandığını, tur şirketleriyle görüşmeler yapıldığını belirtti. Rıza DURU konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Bugün hocaların hocası Prof.Dr.Semavi EYİCE hocamız da aramızda. İlerleyen yaşına ve sağlık problemlerine rağmen bizleri kırmayıp Karaman’a geldi. Onun Binbirkilise ile ilgili çalışması Karaman için büyük önem taşıyor. Kendisini burada görmek bizim için büyük bir sevinç.”

Daha sonra kürsüye gelen Prof.Dr.Semavi EYİCE ise 55 yıl önce Karaman’a gelerek Binbirkilise’de, Fisandon Köyü’nde çalışmalar yaptığını belirterek, Karaman’ın Türkiye’deki sanat merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. “Binbirkilise’nin mimari olarak özgün bir mimari olduğunu ve başka yerde bir başka örneği daha yoktur.”diyen EYİCE, Karaman’ın geçmişte çok geniş bir sınıra sahip olduğuna dikkat çekti. Anadolu’nun sanat açısından, mimari açıdan çok zengin bir coğrafya olduğunu ifade eden EYİCE, bu konuda daha dikkatli ve hassas davranılması gerektiğini belirtti. Bir soru üzerine, Yunus Emre’nin Karaman’da yaşamış olmasının güçlü bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Daha sonra kürsüye gelen Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN ise Karaman’ın önemli bir sanat ve kültür merkezi olduğunu belirterek, Karaman’ın inanç ve kültür turizminden yeterince faydalanamadığını, bu sempozyumun bu açıdan önemli olduğunu ifade etti. Karaman’ın bu anlamda elini güçlendirecek çalışmalar yaptıklarını belirten Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN ise Binbirkilise’nin de içerisinde bulunduğu Madenşehri köyünün başka bir alana taşınmasında önemli bir aşamaya gelindiğini, yer seçimiyle ilgili çalışmalar yapıldığını, Derbe Hüyüğü’nde arkeolojik kazı çalışması yapılmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın programına alındığını ifade etti.

Vali KAHRAMAN ise konuşmasında sempozyumun Karaman açısından önemli olduğunu, Karaman’ın kültür ve inanç turizmi noktasında daha iyi noktalara taşınması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Vali KAHRAMAN konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Karaman Hz.Yunus Emre’ye, Hz.Mevlâna’ya ev sahipliği yapmış bir şehir. Aynı zamanda bağrında farklı medeniyetleri de yaşatmış bir şehir. Bu Karaman için büyük bir avantaj; çünkü bugün insanlık her şeyden çok sevgiye ve diyaloga ihtiyaç duyuyor. Kültürler arasındaki ilişkilerin büyük önem kazandığı bir dönemde, Karaman’da böyle anlamlı bir programın düzenlenmesinden de büyük memnuniyet duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. İnanıyorum ki bu tarz programlar, gönüller arasında yeni köprüler kurulması noktasında bize yeni kapılar aralar. Farklı kültürleri, farklı medeniyetleri tanıdıkça gönül dünyamızda yeni ufuklar açılacaktır. Hz.Yunus’un ifadesiyle tanıştıkça, işimiz kolaylaşacaktır. Karaman dün olduğu gibi bugün de özgün ve özel bir şehir. Dileğimiz bu özgünlüğün ve özelliğin gelecekte de yaşamasıdır. Çünkü Karaman bugün dünyanın bir çok coğrafyasında bir çok metropole nasip olmayan tarihsel bir mirasa sahip… Yunus Emre, Mevlâna, Karamanoğlu Mehmet Bey gibi büyük şahsiyetler dün olduğu gibi bugün de bu şehrin kimliğinde önemli bir yere sahip.”

Karaman’ın farklı kültürlere de ev sahipliği yapmasına dikkat çeken Vali KAHRAMAN, bunun Karaman’ın kendisini ifade etmesi noktasında önemli bir değer olduğunu belirterek: “Karaman farklı kültürlere de ev sahipliği yapmış bir şehir ve bu Karaman’ın modern dünyaya kendini ifade etmesi açısından son derece önemli… Çünkü Karaman “kapımız açıktır girene, lokmamız helâldir yiyene” diyen insanların şehridir. Ve Karaman’ın ruhunu besleyen en önemli değerlerden biri de sevgi ve hoşgörüdür… Bir çok medeniyetin buluşma noktası olan Karaman’ın, bu değerleri bugün yaşatması ve geleceğe taşıması son derece önemlidir. Bu açıdan bu sempozyumun büyük bir önem taşıdığını özellikle belirtmek istiyorum. Ve inanıyorum ki bu sempozyum Karaman’ın turizmine ve kültürüne ciddi katkılar sağlayacaktır. Amacımız Karaman’ın ruhunu bugün yaşatabilmek ve yarınlara taşımak… Gayretimiz ve dileğimiz Karaman’ı kültür-sanatta, eğitimde, sanayide, tarımda ülkemizin ve dünyanın abide şehirlerinden birisi haline getirmektir.”dedi.

Açılış programından sonra düzenlenen kokteylin arından sempozyumun ilk oturumuna geçildi.

Akşam saat 19:30’da ise sempozyuma katılan akademisyenler ve il protokolü Karaman Polisevi’nde verilen yemekte buluştu. Polisevindeki program Karaman Sanayi ve Ticaret Odası’nın Prof. Dr. Semavi EYİCE’ye programın anısına hediye takdim etmesiyle başladı. Programa Vali Süleyman KAHRAMAN’ın yanı sıra Karaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi ELVAN, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Selçuk BOZ, Cumhuriyet Başsavcısı M. Kemal ÇOKDİNÇ, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Mehmet ÖZTUNÇ, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN, İl Emniyet Müdürü Lütfü SÖNMEZ, Vali Yardımcısı Latif MEMİŞ, İl Genel meclis Başkanı Mustafa BAYIR katıldı.