Değerli okurlar,
          Öncelikle, ilçemiz Ermenek’te meydana gelen elim kazadan dolayı can vermiş işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine de başsağlığı dilemek isterim. Allah, mekânlarını cennet etsin.
          2000’li yıllarda olmamıza rağmen, halen eski teknoloji ve standart dışı modellerlerle çalışmanın sonucu meydana gelen bu tip elim kazaların bir daha olmaması ve bu aziz ve kadirşinas millete, bu kederlerin bir daha yaşatılmaması Yüce Mevla’dan en büyük duamız/dileğimizdir.
        Değerli okurlar,
        Genel hatları ile Karaman’ımız, 8.851 km² yüzölçümüne sahip, Konya, Mersin, Antalya gibi Türkiye potansiyelinin ortalamasının üzerindeki sanayi ve kültür illerine / şehirlerine sınır, 2012 genel nüfus sayımında 235.424 kişilik bir nüfusu barındıran ve ortalama yükseltisi 1033 metre olan şirin bir Anadolu kentidir.
          Malumunuz, Hititliler’den Roma ve Bizans’a, Selçuklu’dan Karamanoğlu’na kadar pek çok uygarlığın mesken tuttuğu bir kent olan şehrimiz, 250 yıla yakın Anadolu’da hüküm süren Karamanoğulları’na başkent olmuş, 1465 yılından sonra da Osmanlı İmparatorluğu’nun da önemli yerleşim yerleri arasında yer almıştır. 
         Bugün, Türkiye’nin 81 ili içinde 15. Büyük ekonomiye sahip olan Karaman, günümüzde Türk dünyasının ve Türk Dili’nin başkenti olarak da anılmaktadır.
         Değerli okurlar,
         Tarihi ve sosyal potansiyeli ile beraber Karaman ilimiz, son dönemde tüm dünyada öne çıkan ‘’Yeşil Enerji’’ ya da diğer tabirle ‘’ Yenilenebilir Enerji’’ alanında da tüm dünya kıstasları içerisinde hatırı sayılır bir pozisyonda bulunmaktadır.
         Karaman ilinin güneyinde bulunan Toros Dağları RES ( Rüzgâr Enerjisi Sistemleri ) potansiyeli açısından ideal ve sürekli bir Rüzgâr potansiyeli sağlamaktadır. Rüzgâr Hız Dağılımı 50 metre yükseklikte, ekonomik RES yatırımı için 7 m/s veya üzerinde rüzgâr hızı gerekmektedir. Karaman rüzgâr enerji üretimine uygun rüzgâr hızına sahiptir.
         Enerji Bakanlığı tarafından Türkiye’de GES ( Güneş Enerjisi Sistemleri ) potansiyeli açısından en ideal olarak belirlenen ve yerli-yabancı büyük yatırımcılara açılması planlanan bölge de Karaman il sınırları içerisindedir. Karaman, Türkiye’nin en yüksek GSR ve güneşlenme sürelerine sahip ildir. Ortalama yıllık ışınım miktarı 2000 kwhm2 / yıl rakamının üzerindedir. Bu, ışınım miktarları ortalama 600 kwhm2 / yıl olan İngiltere, 1200 kwhm2 / yıl olan Almanya gibi ülkelerle kıyas edildiğinde ortalamanın çok üzerinde ekonomik bir rakamdır. Dolayısı ile gerek yurtiçi gerek de yurtdışı yatırımcının yatırımına en uygun, verimli bir alanlar Karaman ili idari sınırlarındadır. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı küçük ve büyük ölçekli yatırımcıların Türkiye’de yatırım için ilk uğradıkları yer de Karaman’dır.
          Aşağıda, ekli haritalardan da anlaşılacağı üzere, Karaman ilindeki gerek RES, gerek GES potansiyeli ayrıntılı şekilde gözükmektedir.
           Anadolu’nun tam ortasında ve yerli-yabancı yatırımcı için yüksek güvenlikli bir bölgede yer alan Karaman ili, içerdiği potansiyeller ve artan sanayi alt yapısıyla önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’nin ‘’SİLİKON VADİSİ’’olmaya aday bir kenttir. Ak Parti hükümeti tarafından bu potansiyelinin önü açılması hedeflenen Karaman ilinde son dönemde yoğun şekilde ulaşım ağlarına ağırlık verilmiştir. 2014 yılında Hızlı Tren hattı inşaatına başlanmış, mevcut Karma Organize Sanayi Bölgesine ek olarak ‘’İhtisas Organize Sanayi‘’ hedefi plana koyulmuş ve 2015 yılı içerisinde de ulusal ve uluslararası ihtiyacı karşılayacak şekilde havaalanı inşası planlanmıştır. Görülen o ki, Ak Parti Hükümeti, özellikle Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemizin ve ilimizin bu hedefe ulaşabilmesi için, yerelde ve genelde çöreklenmiş ‘’Oligarşik Bürokrasi ‘’ye rağmen, elindeki bütün imkânları bu alana seferber edecektir. 
         Sayın Valimiz Murat Koca beyin şahsi gayretleriyle ülke gündemine ‘’Yenilenebilir Enerjinin Başkenti ‘’ sıfatıyla oturan ilimiz Karaman, başta Ulaştırma Bakanımız Lütfi Elvan ve İl Milletvekilimiz Mevlüt Akgün’ün destekleriyle de bu konumunu zaman içerisinde daha da güçlendirecektir.
          Anadolu’nun orta yerinde, samyelinin kavurduğu verimsiz topraklardan, Elması, Bulguru, Bisküvisi ve yan sanayi üretim tesisleri ile bir Tarım ve Sanayi şehri çıkaran Karamanlı, Allah’ın izni ve keremiyle de, yakın zamanda da Yeşil Enerji deyince akla ilk gelen marka şehri de oluşturacaktır. Ve görünen o ki, Türkiye illeri içerisinde önümüzdeki 10 yıl içerisinde değişimin ve modernitenin en çok etkilediği il de Karaman olacaktır.
         Zaman hızla tükeniyor, gelecek çok hızlı geliyor. Şehrimiz, ülkemiz ve gelecek nesillerimiz için, hazırlıklı olmak ve çok çalışmak gerek.
          Allah’a emanet olun.
Mehmet YILDIZBAŞ   
[email protected]