30 Hairan 2012 Cumartesi günü Başyayla İlçesinde gerçekleştirilen festivale Karaman Valisi Süleyman Kahraman'ın yanısıra, Garnizon Komutanı J.Alb.Selçuk Boz, Başyayla Kaymakam Vekili  Eyyüp Özdemir,  Ak Parti İl Başkanı Kerim Dereli, CHP İl Başkanı Ahmet Ertuğrul,  Başyayla Belediye Başkanı Şerafettin Bulgurcu, Ermenek Cumhuriyet Başsavcısı Recai Bilgin, Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır daire müdürleri kalabalık bir vatandaş topluğu yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından Başyayla halkından Arif Demir isimli şairin"Hoşgeldiniz" şiiri protokol ve katılımcılar tarafından büyük alkış aldı. Protokol konuşmalarında ise ilk olarak kürsüye gelen Başyayla Belediye Başkanı Şerafettin Bulgurcu "Başyayla ilçesinin kirazın başyurdu olma konumuna geldiğini, uygulanan yeni tarım teknolojileri ile daha verimli ve kaliteli ürenler elde ettiklerini söyledi. Başkan Bulgurcu Vali Süleyman Kahraman ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Karaman Milletvekili Lütfü Elvan'a  İlçede gerçekleştirilen yatırımlara verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.


Vali Süleyman Kahraman Başyayla'mızın insanları çok cefakar, vefakar, kalpleri temiz insanlar olduğunu, Karaman'ın sıradan bir il değil, farklı bir il olduğunu söyledi. Başyayla'nın kirazlarının çok tatlı olduğunu ve bu yıl kirazlar verimli olduğunu söyleyen Kahraman Başyayla Belediye Başkanı  Şerafettin Bulgurcu'nun söz verdiği 10 projeyi yapmaya devam ettiğ ekledi. Vali Kahraman Başyayla halkının en çok istediği gölet ihalesini 31 Temmuz 2012'de ihaleye çıkacağını ve yol çalışmalarının biteceği müjdesini verdi. 2013 yılının 2012 yılından daha bereketli olması dileğiyle festivalin ilçeye hayırlı uğurlu olmasını söyledi.

Başyayla Tomurcular Anaokulu minik öğrencilerinin yaptığı folklör gösterileri izleyici ve protokolden büyük alkış aldıktan sonra mikrofona, Türk Halk Müziği Sanatçısı Selda Ekşin'in seslendirdiği 'Karaman'ın Bayırına' isimli türkü ve diğer halk müziği eserleri izleyicileri coşturdu. 

Festivalin en beğenilen etkinliklerinden "Kiraz Güzeli Yarışması"'ında  birbirinden güzel 13 minik kız birbirleriyle kıyasıya yarıştılar. Vali Kahraman'ında jüri üyesi olduğu  yarışmada 2012 yılı kiraz güzeli Fadime Karagöz olurken 2.liği Şeyda Pınar Özkan 3.lüğü ise Hatice Sert kazandı. Güzellik Taçlarını Vali Kahraman'ın elinden alan minik güzeller izleyicilerden tam not aldı.

2011 yılında Kiraz Ağası olan Güven Bilican'a Belediye Başkanı Bulgurcu tarafından plaket verilmesinin ardından kıyası bir rekabetle gerçekleştirilen 2012 yılı Kiraz Ağası seçimini 7.950 Tl ile Muhmut Tulan elde etti. Ağalık elbisesi Kaymakam Vekili Özdemir ve Başkan Bulgurcu tarafından giydirildi. Kiraz Ağalığı seçiminin ardından en iyi ürün ve en iyi bahçe dallarında yapılan seçimde en iyi ilk üç ürün sahibi Muhittin Koraş, Mehmet Demir, Mevlüt Gökın olurken en iyi bahçe ödülünde ise birinciliği Mustafa Ateş elde ederken, Mehmet Susam ikinciliği, Abdullah Bulut ise üçüncülüğü elde etti. 

Etkinliğe katılan bütün öğrenci ve öğretmenlerine protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyelerin verilmesinin ardından Belediye Başkanı Şerafettin Bulgurcu Vali Süleyman Kahraman'a günün anısına plaket ve Vali Kahraman'ın resminin dokunduğu küçük kilim hediye edildi.

Festival davetlilere yemek ikram edilmesiyle sona erdi.