Geçtiğimiz yıl 4. sü Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde gerçekleştirilen KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumunun 5. si bu yıl Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesinde gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören toplantıya çok sayıda basın mensubunun yanı sıra KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da katıldı.

Bölgesel kalkınmanın güçlü lokomotiflerinden biri olan üniversitelerin, yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetleri ile değil, yenilikçilik kapasiteleri, bölgesel analiz çalışmaları ve bulundukları kentlere yaptıkları katkılarıyla bölgesel gelişme ve ulusal kalkınmanın en önemli aktörleri arasında yer aldığını söyleyen KOP İdaresi Başkanı İhsan BOSTANCI; “Bu önemli aktörleri bir araya getirmek, KOP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda akademik ve idari iş birlikleri yapmak, kamu-üniversite-sanayi etkileşimini ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımak amacıyla; 1 Ocak 2013 tarihinde KOP İdaresinin desteği ve koordinasyonu ile bölgemizde bulunan Selçuk, Niğde Ömer Halisdemir, Aksaray, Karamanoğlu Mehmetbey, KTO Karatay, Necmettin Erbakan, Gıda ve Tarım Üniversitesi olmak üzere 7 üniversitemizin, ortaklığıyla diğer Kalkınma İdarelerine de örnek gösterilecek olan “KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP)” çatısını kurarak faaliyetlere başladık. 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararlarıyla KOP İdaresi’nin görev alanına Nevşehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale illerinin eklenmesiyle Ahi Evran, Bozok, Hacı Bektaş-ı Veli ve Kırıkkale Üniversitelerimizle birlikte UNİKOP’un üye sayısı 11’e ulaştı” dedi.

Bölge üniversitelerinin birlikte çalışma kültürünü geliştiren, ortak aktiviteler düzenlemesini sağlayan UNİKOP’un, her yıl bölgesel kalkınma sorunlarını masaya yatırdığını belirten BOSTANCI; “Sempozyumlarda belirlenen sorunlara çözümler aranıyor. İlki 2013 yılında Konya’da yapılan Bölgesel Kalkınma sempozyumlarımızın ikincisini 2014 yılında Niğde’de, üçüncüsü 2015 yılında Aksaray’da, dördüncüsü ise 2016 yılında Karaman’da gerçekleştirdik. Bu yıl da beşincisini Konya’da KTO Karatay Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. KOP Bölgesi’nin topyekûn kalkınmasında bölge üniversitelerinin Türkiye’ye model olacak çok yönlü bölgesel kalkınma ipuçlarının verileceği bir etkinlik olması en büyük dileğimizdir.” diye konuştu.

 Bu yıl düzenlenecek olan V. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’na ilişkin gerçekleşen basın toplantısında Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade sözlerine UNİKOP dönem başkanlığı kapsamında KTO Karatay Üniversitesinin yapmış olduğu faaliyetlere ilişkin bilgi vererek başladı. Prof. Dr. Bayram Sade “KTO Karatay Üniversitesi’nin UNİKOP dönem başkanlığında ilk kez Konya Endüstri Zirvesi 2017 ile eş zamanlı olarak Patent Fuarı düzenlendi. 123 patentin sergilendiği fuarda çalışmalar, 40 farklı ülkeden 55 bin civarında ziyaretçinin beğenisine sunuldu.” ifadeleriyle sözlerine devam etti.

“Kurulduğu günden itibaren üniversitelerinin birlikte çalışma kültürünü geliştiren, ortak aktiviteler düzenlemesini sağlayan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP), her yıl bölgesel kalkınma sorunlarının masaya yatırıldığı, çözümler arandığı Uluslararası Bölgesel Kalkınma Sempozyumları düzenlemektedir. Sempozyumla uluslararası düzeyde bilim insanlarını ve sektör temsilcilerini teorik bilimsel bilgilerinin pratiğe aktarılması hususunda buluşturarak, karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunabilmelerine imkân sağlaması hedeflenmektedir.” ifadelerini kullanan Rektör Prof. Dr. Sade, bu yıl gerçekleştirilecek olan sempozyumun amacını şöyle ifade etti:

“Bu yıl KTO Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde uluslararası olarak düzenlenecek ‘V. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’nun temel amacı, başta KOP Bölgesi olmak üzere ülkemizin zenginliklerini ve sorunlarını sektörel bazda derinlemesine araştırma, inceleme ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmektir. Bu yıl da ele alınacak temalar; yenilenebilir enerji, tarım-kırsal kalkınma, sosyal ve beşerî kalkınma olarak belirlenmiştir. Belirlenen tematik alanlara toplamda 500 başvuru yapılmış olup, 255 bildiri kabul edilmiştir. Bölgemizde yürütülen çalışmalar açısından, ortaya son derece faydalı işler çıkacağına tüm kalbimle inanıyorum.”

Rektör Prof. Dr. Bayram SADE ve KOP Başkanı İhsan Bostancı, düzenlenen basın toplantısının son derece önemli bir anlam taşıdığını belirterek, katılan basın mensuplarına teşekkürlerini iletti.