Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;

“Ülkemizde, verem (tüberküloz) hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan hafta ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da 01-07 Ocak 2017 tarihleri arasında ‘70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ çerçevesinde bütün yurtta konu ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

Verem hastalığı halen dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmakta ve 1.5 milyon hasta hastalığın teşhis edilememesi ve tedavi alamaması nedeniyle ölmektedir. Türkiye’de 2015 yılında 12.772 verem hastası bulunarak tedavi edilmiştir.

VEREM HASTALIĞI HAVA YOLUYLA BULAŞAN BİR HASTALIKTIR
Verem hastasının öksürmesi sonucu ortama yaydığı mikrobun sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşan hastalık ortak eşyalardan geçmez. Tedavisi başlanan hastanın 15 gün sonra bulaşıcılığı biter. Irsi (kalıtsal) bir hastalık değildir. Hastalığın belirtileri tedavilere yanıt vermeyen uzamış öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybıdır. Hastalığın tanısı balgam incelemesinde mikrobun görülmesi ile konur.

VEREM TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR
Yeterli ve düzenli tedavi ile günümüzde verem hastalığının tedavisi %95-99 oranında şifa ile sonuçlanmaktadır. Verem hastalığının tedavisi ayaktan Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi 6-9 ay sürer. Hastanın ilaçlarını düzenli gözetim altında her gün alması şarttır. İlaçlar düzenli kullanılmadığında direnç gelişir tedavi zorlaşır.

VEREM HASTALIĞININ TEDAVİSİ ÜCRETSİZDİR
Verem hastalığından korunmanın en etkin yolu hastanın erken tespiti ve tedavinin başlanmasıdır. 15 gün tedavi alan verem hastasının bulaşıcılığı biter. Verem aşısı bebeği ağır seyredebilecek hastalıktan korur.
Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye​”