Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu Kon Tv’de yayınlanan Gündem Özel programının konuğu oldu. Her hafta Pazartesi günleri ekranlara gelen programda; Belediye Başkanımız Kâmil Uğurlu, Karaman gündemi ile alakalı merak edilen konularda sunucu Müjdat Gökçe’nin sorularını cevapladı.

 

            Karaman Belediyesi’nin yaptığı fiziki çalışmalardan sosyal belediyeciliğe kadar birçok konuya değinen Başkan Uğurlu, bu zamana kadar yapılan bazı çalışmaların tamamlandığını bazılarının da bitme aşamasına geldiğini vurguladı.

 

Büyük ölçekli dört projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Uğurlu: “Karaman için çok önemli olan, dört tane projemiz var. Bunlardan birisi Kent Meydanı’nda yaptığımız düzenleme. Bu Türkiye’deki en büyük tarihi kent meydanı düzenlemesi.

İkincisi Doğukışla bölgesine yapacağımız Piri Reis temalı, Piri Reis Vadisi projesi. Bu 450 – 500 milyon TL. yatırım gerektiren fevkâlâde bir proje. Bu iki projenin de koruma kurullarıyla müzakereleri yapıldı ve kesinleşti.

Diğer önemli bir projemiz de yaklaşık 500 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Orta Öğretim kampusü. Elmaşehir Mahallesi’nde yapımı devam eden bizim bu modelimizi Milli Eğitim Bakanlığımız yurt genelinde uygulamaya başladı.

Büyük ölçekli dördüncü projemiz ise Belediye binamızın çevresindeki çöküntü alanda yapacağımız kentsel dönüşüm uygulaması. Kentsel dönüşümlerde meselenin üç ayağı olur. Finansmanı sağlayan ayak, Projeyi sağlayan ayak ve Hak sahibi. Biz burada belediyeyi yani proje ayağını devreden çıkarıyoruz. Ve teşekkül eden rantı hak sahibi ile inşaatı yapan arasında bölüştürüyoruz. Biz düşünüyoruz ki belediyenin arkasındaki bu çöküntü alanın imar edilmesi belediye için bir kârdır. Belediye tüccar değil, yol göstericidir, kolaylık sağlayıcıdır. Biz bu fonksiyonu yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

 

Yeni şehircilik anlayışıyla hareket ettiklerini ifade eden Belediye Başkanımız Kâmil Uğurlu: “Çağdaş şehircilik şudur. Eski yerleşim alanını olduğu gibi bırakır, sadece altyapısını iyileştirir ve yeni şehri bir başka yere inşa edersiniz. Biz tamamen bunu yapıyoruz. Piri Reis Vadisi bu yeni hazırladığımız merkezin tam ortasında. Burası aynı zamanda bir kent ormanı. Ankara’daki Dikmen Vadisi’nin aynı ölçekte bir uygulaması. Burada yapılacak sıra evler, nokta evler, teras evler adeta yeşilin içinde kaybolacak. Burası yeni yapacağımız şehrin merkezi olacak. Eski şehrin nefes alacağı yer Aktekke Kent Meydanı, yeni şehrin nefes alacağı yer de Doğukışlada ki Piri Reis Vadisi olacak” dedi.