Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Atatürkçü Düşünce Öğrenci Topluluğu tarafından “Anayasa ve Başkanlık Sistemi” konulu konferans düzenlendi. Konferansın konuğu CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum oldu.
Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe KMÜ Genel Sekreter Vekili Adnan Tiske, Karaman CHP İl Başkanı Ahmet Ertuğrul, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Süheyl Batum konuşmasına 1980 öncesi siyasal süreç ve 1982 Anayasası hakkında görüşlerini aktararak başladı. 1982 anayasasının Türkiye’yi belli bir şekilde yönetmek isteyen güçlerin etkisiyle yapıldığını söyledi. 

Dünyada 19. yüzyıldan günümüze kadar yapılan anayasaların hazırlanmasına yönelik metodları aktaran Batum “1970’lere kadar yapılan anayasalarda egemen güçlerin anayasa yapması söz konusuydu. Daha sonraki dönemde tüm siyasal katmanların anayasa yapmasına yönelik anlayış ortaya çıktı.“ diye konuştu.

Prof. Dr. Batum, anayasa yapmanın tek şartının toplumun bütün katmanlarının temsil edilip görüşlerinin alınması olduğunu belirterek, anayasanın sorunlara çözüm üretmesi, her sorunun tarafına hak sağlaması ve bu sağladığı haklara güvence getirmesinin zorunluluğu üzerinde durdu. Anayasaların ülke içindeki tüm kültürel, siyasal ve toplumsal sorunlara çözüm üreten nitelikte olmasını savunan Batum, “Bütün sorunları çözemeyen anayasa yalancı anayasadır.“ dedi.

Prof. Dr. Süheyl Batum başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini de paylaşarak “Neyi tartışırsak tartışalım, evrensel ilke ve bilimsel gerçeklerle ters düşmemeliyiz. Türkiye’nin gündeminde olan başkanlık sistemini de bu pencereden ele almalıyız.“ şeklinde konuştu. Batum, Türkiye modeli olarak adlandırılan başkanlık sisteminin evrensel ve bilimsel kriterlere uymadığını da sözlerine ekledi.