İnsanlık tarihine baktığımızda, çalışma şekillerinin farklılaştığını söylemek gayet mümkün. Avlanmak, üstün fiziksel kabiliyet gerektirirken, göçebe hayata geçilmesi ve hayvanların evcilleştirilmesi bu kabiliyetleri yavaş yavaş köreltti. Tarihsel süreçte teknolojinin gelişmesi insanların hareket etme oranını daha da azalttı. Tabii insan fizyolojisinin de bu durumdan etkilenmesi kaçınılmazdı.

Avlanarak Çalışmadan Oturarak Çalışmaya

Çalışma hayatı içinde, beden kullanımı yerini akla bırakmaya başladı. Hal böyle olunca insan bedeninde birçok hastalık ortaya çıktı. Şimdilerde bu rahatsızlıklara yakalanmamak için düzenli beslenme ve spor yapmayı tercih ediyoruz.

1900’lü yılların başlarında insanlar ofis ortamında çalışmaya başladılar. Günümüzde çok fazla insan masa başı işinde çalışma hayatını sürdürüyor. Haliyle saatlerce oturma pozisyonu içinde olduklarından, bedenlerinde birtakım problemler baş gösteriyor. Bu problemlerin başında omurga rahatsızlıklarının olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Doktorlara şikayetini anlatan çoğu ofis çalışanı omurga ya da bel ağrısından bahseder. Omurga, bedenimizdeki en sert yapılardan biri olsa da belirli ağırlıkta, belirli hareketlerle işlevini sürdürmelidir. Gereğinden fazla ağırlık bindiğinde, oturma pozisyonunuzu doğru ayarlamadığınızda, yıllar içerisinde çok fazla problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer öyle bir şikayetiniz varsa doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Bel ve sırt ağrısı çeken masa başı çalışanları, kaliteli bir bel yastığı ile bu sorunu ortadan kaldırabilirler. Sadece çalışanlar için olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Evinizde maç veya film izlerken yine bu yastığı tercih edebilirsiniz.

Yumuşaklığı, kılıfının dokusu ve büyüklüğü bel destek yastığı alırken dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında bulunur.

Bel Yastığı Ne Kadar Yumuşak Olmalı?

Dansite, sünger yoğunluğunu ifade eden bir birimdir. Bel yastıklarında 48 dansitelik bir ürün kullanmanız önerilir. Yastık gereğinden fazla yumuşak olursa içeri göçer ve bunu hissetmeyebilirsiniz. Sert yastıklar ise bel kısmınıza baskı uygular ve istediğiniz sonucu alamazsınız. Ofis ortamında, kanepede, araba kullanırken belinize yastık koyduğunuzda bu yastığın işlevi belinize destek olarak omurganızı ideal biçiminde tutmaktır. Visco adı verilen ısı kullanılarak şekillendirilen malzemeler bel yastıklarında da kullanılır. Bu malzemeye tüm bedeninize eşit miktarda basınç uygular. Dolayısıyla beliniz için yumuşak ya da sert olmazlar. Ayrıca visco malzemeler NASA tarafından uzay araştırmaları için astronotlar üzerinde kullanılmaktadır.

Ortopedik bel yastıkları doktorunuz tarafından size tavsiye edilebilir. Bu bel yastıkları, bele tam destek sağlar. Belinizde oluşan çukura destek olur ve omurganızın doğal konumunu koruma işlevi görür. İnternet üzerinden satışları yapılsa dahi, bir medikale giderek bu bel yastığına dokunmakta hatta bir an için denemenizde fayda var.

Bel Yastığında Kılıf Önemli midir?

Bel destek yastığı alırken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de kılıflarıdır. Bu kılıflar hava almalı, terleme rahatsızlığınızı önlemelidir. Yaz aylarında terleme olması gayet normaldir, fakat 20 – 25 derecelik bir ortamda iseniz bu yastıkların terleme yapmaması gerekir. Seçim olarak pamuk ya da polyester tercih edebilirsiniz. Bu kumaşlar teri dışarı atacaktır. Mikro polyesterler bel yastıkları için ideal kılıflardır. Pamuk kumaşlara göre biraz daha masraflı olabilirler ama nefes alması açısından çok daha kullanışlıdır. Su buharını dışarı atar, hava alır. Terleme probleminizi ortadan kaldırmasının yanı sıra pamuk kumaşlara oranla daha dayanıklıdırlar. Uzun süreli kullanımlarda bile herhangi bir deforme gözlemlenmez. Visco bel yastığı aldıysanız kılıf için likralı bir polyester malzeme kullanabilirsiniz.

Bel Yastığı Boyutu Ne Olmalı?

Bel yastığının standart ölçüleri bulunur. Bu sebeple 90 kilodan fazla olan kişiler büyük bel yastığı tercih edebilirler. Çünkü yastığa daha fazla basınç uygulanacağından yastık daha fazla içe göçme yapar. Büyük yastık alırsanız bu sorunun önüne geçmiş olursunuz. 90 kilo altında olanlar ise normal bir bel yastığını kullanabilirler.