Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Hacı Osman Ünüvar, Karaman genelindeki tüm ruhsatlı asansörlerin yasa gereği yılda en az bir defa asansörlerinin yıllık kontrolünü yaptırmaları zorunluluğu olduğuna dikkat çekti. 

Asansörlerin Yıllık Kontrolünü Makine Mühendisleri Odası Yapıyor
Belediye Başkan Yardımcısı Hacı Osman Ünüvar açıklamada şunları kaydetti:
“18 Kasım 2008 tarihli ve 270585 sayılı resmi gazetede Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Asansör İşletme Yönetmeliği’ ve 5 Kasım 2011 tarih ve 28106 sayılı ‘Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ gereğince belediye sınırları içerisinde bulunan yapılardaki asansörlerin yıllık kontrollerinin, 01.01.2012 tarihinden itibaren ‘A tipi muayene kuruluşlarına yaptırılması gerekliliği’ belirtilmiştir.

Asansörlerin Yıllık Kontrolünü Yaptırmak Zorunlu 
07.02.2014 tarihli protokol gereği, Karaman Belediyesi sınırları içerisindeki asansörlerin Yıllık Kontrollerini, 31.12.2014 tarihine kadar Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi yapacaktır.
Yasa gereği Karaman genelindeki tüm ruhsatlı asansörlerin yılda en az bir defa yıllık kontrolünü yaptırma zorunluluğu vardır. Yıllık kontrol ücreti 125,00 TL’dir.

Asansörlerin Sorumluluğu Yöneticilerde
Asansörlerde meydana gelebilecek üzücü bir kaza sonucu doğacak her türlü tazminat ve riskten yöneticiler sorumludur. Kaza durumunda doğrudan site yöneticisi hem hukuki hem de idari sorumlu olacak. 2012'den itibaren site yöneticileri akredite olmuş A tipi kurumlara denetim yaptırmak zorundadır. Denetlenmeyen asansörlerde meydana gelecek kazalardan site yöneticisi yüzde yüz sorumludur. Eğer aylık bakım sözleşmesi varsa bakımı yapan firma ile ortaklaşa suçlu kabul ediliyor.
Gerekli ve geçerli belgeleri olmayan ehliyetsiz firma ve kişilere yaptırılan bakımlarda bütün sorumluluk yöneticilerde olmaktadır. Oluşabilecek bir kazada yöneticiler hakkında 6 aydan başlayan hapis ve para cezaları söz konusu olmakta. 20 Aralık 1995 tarih ve 22499 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan asansör yönetmeliği, her asansörün yetkili bir asansör firmasıyla yazılı anlaşmayla bakıma bağlanmasını mecburi kılmaktadır.

Asansör Kazaları Ancak Bakım Ve Kontrolle Önlenebilir 
Ülkemizde meydana gelen birçok asansör kazasının nedeni asansörlerin kontrolsüz kullanımı ve bakımlarının yapılmamasıdır. Özellikle eski binalarda bulunan asansörlerde kaza olma riski daha fazladır. Yapılarda iş kazalarına karşı kaza öncesi çalışmalar yapılması gerekliliği maddi ve manevi kayıpların önüne geçilebilmesi için şarttır. Vatandaşların emniyetli bir şekilde asansörlerini kullanmaları için yıllık kontrollerini yaptırmalarını önemle rica ederiz.”