Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver, yurt dışından ithal edilen et ve samanların besicileri zor durumda bıraktığını aktararak, konu hakkında basın açıklaması yaptı.

“15 yıllık AKP iktidarı, ülkeyi Bulgaristan’ın Ermenistan’ın samanına, Kanada’nın mercimeğine ve son olarak da Sırbistan’ın etine muhtaç etmiştir” diyen Ünver, “Özellikle Cumhurbaşkanının Sırbistan ziyareti sırasında ve sonrasında kamuoyumuzun gündemini meşgul eden bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Cumhurbaşkanının Sırbistan ziyareti sırasında, Sırbistan’dan 5 Bin ton lop et ithal edileceği yönünde anlaşmaya varıldığına dair yapılan açıklamalar kamuoyumuzda geniş yankı buldu. Gerek sosyal medyada gerekse de sokakta Sırbistan’dan yapılacak et ithalatının çağrıştırdıklarıyla ilgili bir tepki oluştuğunu gözlemliyoruz. Bosna savaşı sırasında Sırp yöneticilerin “Sırp Kasabı-Bosna Kasabı” lakaplarıyla anıldıkları ve özellikle Boşnak Müslümanlara karşı uyguladıkları soykırım ve toplu katliamlar hâlâ hafızamızda. Dolayısıyla Sırp-kasap-et kelimelerinin aynı cümlenin içinde kullanılması halkımız açısından çok da iyi çağrışımlar yapmamaktadır. Dünya üzerindeki Müslümanların hamisi olduğu iddiasında olan bir iktidar döneminde bu hassasiyetin gözetilmeyerek Sırbistan’dan et ithal ediliyor olması, tarım ve hayvancılığımızın getirildiği noktanın yanında bu yönüyle de manidardır.

İşin bu siyasi ve sosyolojik boyutu yanında, AKP iktidarı döneminde sık sık gündeme gelen kasaplık hayvan, karkas et ithalatı ve son olarak da Sırbistan’dan lop et ithali ülke hayvancılığının düşürüldüğü durumun da kapsamlı şekilde ele alınması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu açıdan bakıldığında 15 yıllık AKP iktidarı, ülkeyi Bulgaristan’ın Ermenistan’ın samanına, Kanada’nın mercimeğine ve son olarak da Sırbistan’ın etine muhtaç etmiştir. Üstelik bu durum, ülkede hayvancılıkla uğraşan ve kasaplık hayvanını satamayan, sattığında da parasını alamayan önemli bir yetiştirici kitlesi varken ortaya çıkmaktadır. Tarım ve hayvancılıkta bir "ithal lobisi"nin iş başında olduğunu, bu lobinin de Hükümet tarafından desteklendiği ve teşvik gördüğü ortadadır. Bir gecede ithalata ilişkin düzenlemelerin değiştirilerek zamanın Maliye Bakanının oğlunun mısır ithal ettiği, yumurta ithal ettiği günleri de yaşadı bu ülke AKP iktidarı zamanında. Politikaları her alanda iflas eden AKP iktidarı, ithal lobisini destekleyen bu anlayışla ülke tarımını ve hayvancılığını da içler acısı bir duruma sürüklemiştir. Türkiye’nin sığır ithalatında dünya ikincisi ve Avrupa birincisi olduğuna halkımızın dikkatini çekmek isterim. Bir çeyreklik büyümede dünyada ve Avrupa’da sıralamaya girince övünen iktidarın, bu dünya ikinciliği ve Avrupa birinciliği ile de övünüp övünmediğini gerçekten merak ediyorum!” ifadelerine yer verdi.

Karamanlı kasaplık hayvan yetiştiricisinin zor günler yaşadığını söyleyen CHP İl Başkanı Ünver, “Karaman’ımızda besi hayvancılığı yapan yetiştiricilerimiz de hayvancılığın sürüklendiği bu ortamdan zarar görmektedirler. Kurban bayramı öncesi başlayan darlık, hâlâ devam etmektedir. Kasaplık hayvan yetiştiricisi hemşerilerimizden bize ulaşan şikayetlerde; kurban bayramı öncesinden başlayarak kasaplık hayvan kesiminin yavaşladığını, özellikle kurban bayramından sonra ise neredeyse tamamen durduğunu, et ithalatı söylentilerinin ve anlaşmalarının da bu durağanlığı tetiklediğini ifade etmektedirler. Kurban bayramı öncesi şişen fiyatların bugünlerde normale döndüğünü, yüksek fiyat gerekçesiyle önü açılan et ithalatının fiyatların normal seviyelere inmesi nedeniyle artık bir gerekçe olmaktan çıktığını, buna rağmen ithalat kapısının açık tutulmasının yerli yetiştiriciye büyük darbe vurduğunu, bunun aracılara para kazandıracağını, yetiştiriciyi ise tamamen yok edeceğini ifade etmektedirler. Yetiştiricinin yoğun olarak kasaplık hayvan kesimi yaptırdığı tüccarın ithalat beklentisi nedeniyle artık pazarlama imkânının daralması nedeniyle kesim yaptıramadığını, bu nedenle de daha önce kesimini yaptırdığı hayvanların parasını dahi ödeyemediğinden yakınmaktadırlar. Gerçekten ülke hayvancılığı ve Karamanlı kasaplık hayvan yetiştiricisi hemşerilerimiz bu bakımdan zor günler yaşamaktadırlar.

AKP’nin kısa vadede fiyatların düşmesini sağlasa da uzun vadede hayvancılığı yok edecek karkas ve lop et ithalatı uygulamasını bir an evvel gözden geçirmesi, bu bağlamda, et ithal ederek yabancı yetiştiriciyi sübvanse etmekten ve ithalatçıyı zengin etmekten bir an evvel vazgeçmesi gerekmektedir. Yabancı yetiştiriciye akıtılan kaynakların, yerli üreticiye yönlendirilerek kasaplık hayvan sayısının artırılması ve bu şekilde fiyat politikasının oluşması sağlanmalıdır. Özellikle TBMM Tarım Komisyon Başkanı’nın İlimiz Milletvekili olduğu düşünüldüğünde Karamanlı yetiştirici hemşerilerimizin, kasaplık hayvan satışında yaşadığı sıkıntının aşılması ve satışını yaptığı hayvanların ödenemeyen paralarının ödenmesinin sağlanması noktasında beklenti içinde olduğunu ifade etmek isterim. Karamanlı yetiştiricinin yaşadığı bu ekonomik sıkıntılar aynı zamanda kent ekonomisine de zarar vermektedir. Tüccar, yetiştiriciye gerekli ödemeleri zamanında yapamadığı için yetiştiriciden beklenti içinde olan ham madde sağlayıcılar ve diğer esnaf da sıkıntı yaşamaktadır. Yetiştiricimizin yaşadığı ithalat kaynaklı bu ekonomik sıkıntının bir an evvel aşılabilmesi için Hükümetin gerekli tedbirleri zaman kaybetmeden alması kaçınılmaz olmuştur. Aksi halde bir daha yerli hayvan eti yemek hayal olacak, nereden geldiği, nasıl geldiği, hangi usullerle kesildiği çok da bilinemeyecek yabancı menşeli etleri tüketmek zorunda kalacağız. Helal gıdaya erişmek noktasında hassas olunduğu iddia olunan bir dönemde sanırım en son istenecek şey budur.” dedi.