Karaman Milletvekili, Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Tabii Afetlerden Zarar Gören Üreticilerin Borçlarının 1 Yıl Ertelendiğini Açıkladı.

Elvan,Tabii afetlere maruz kalan, ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçimizin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiğini açıkladı.
Elvan, borç ertelemesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın bugün itibariyle (28.08.2012 Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi. 
Elvan bu yıl aşırı kar-yağmur yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, hortum afetleri ve benzeri sebeplerle özellikle buğday üretiminin büyük bölümünü karşılayan ilimizin de bulunduğu İç Anadolu bölgesinde hububat veriminde kuraklık nedeniyle yüzde 30-70 arasında değişen oranlarda verim düşüklüğü yaşandığını belirtti. 
Elvan, tarım ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçi kayıt sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları  1 yıl süreyle ertelendiğini söyledi.

Elvan bir başka deyişle Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları İl veya İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandırılan ve kararın yayım tarihi itibarıyla vadesi, taksit vadesi ve hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte vadesi 1 yıl içinde dolacak olan veya vadesinden  itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk edilmek suretiyle 1 yıl süre ile ertelendiğini ifade etti.   
Elvan, çiftçilerimizi bir an önce tüm bilgileri Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden alarak gerekli işlemlere başlaması konusunda uyardı ve bu konuda zaman kaybetmemelerini sözlerine ekledi.