Suyun Değerinin Artmasına yönelik yapılan sistemler dikkat çekiyor

Karaman’ın Akçaşehir Kasabasın'da yapılan yer altı sulama sisteminin açılışına Karaman Valisi Süleyman Kahraman , Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Öztiryaki, Karaman Ak Parti İl Başkanı Kerim Dereli, Karaman Ak Parti İlçe Başkanı Celalettin Güngörer,  Akçaşehir Sulama Kooperatifi Başkanı Mevlüt SARIBAŞ ile çok sayıda davetli katıldı. 



23 Haziran 2012 Cumartesi günü gerçekleştirilen açılış törenine Vali KAHRAMAN'ın yanı sıra Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet ÖZTİRYAKİ,

 Açılış töreni öncesinde Akçaşehir Sulama Kooperatifini ziyaret eden Vali KAHRAMAN ve beraberindekiler kapalı sistem yeraltı sulama sistemi hakkında Kooperatif Başkanı Mevlüt SARIBAŞ'dan bilgi aldılar. SARIBAŞ "Bu sistem ile %40'a varan oranlarda su tasarrufu yapıldığını ayrıca toprak veriminde artışın sağlandığını bununda yetiştirilen ürünlere olumlu bir şekilde yansıdığını belirtti. Ziyaretin ardından Zahran Yaylası'na giden Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN ve beraberindeki heyet yer altı sulama sisteminin açılışını gerçekleştirdi.

 Konuyla ilgili açıklama yapan Vali KAHRAMAN geçtiğimiz günlerde yaptığı İsveç gezisindeki izlenimlerini hatırlattığı açıklamasında "Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün verilerine göre ortalama yıllık yağış miktarı; Karaman‘da 326 mm.'dir. Karaman‘ın az yağış alan yerlerinde de ise ortalama yıllık yağış 250 mm‘ye kadar düşmektedir. Yağışların az olması ve modern olmayan tekniklerle yapılan tarımsal sulamaların sonucunda yer altı sularında seviye git gide düşmüştür. Bu gerçekten hareket ederek tarımda sulama konusunda daha bilinçli davranmak zorundayız.

 Çiftçilerimizin sulama ihtiyacının karşılanması için etkili sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Salma sulama sistemi suyun israfında büyük bir paya sahiptir. Boşa akan her damla su milli kayıptır. Bu nedenle bu bereketli topraklarda bu israfın önüne geçmek için modern sulama sistemlerine geçmemiz bir zorunluluk ve bir sorumluluktur. Yine sulamadaki maliyetin düşürülebilmesi için alternatif enerji kaynaklarını öne çıkarmak zorundayız. Bu alanda ilimizin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu her fırsatta dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Bu süreçte atılması gereken en önemli adımlardan biri de bu alanda dünyada yaşanan gelişmeleri takip etmek, farklı ülkelerin bu konudaki bilgi ve birikiminden faydalanabilmektir.

 Yapılan bu sistem ile Akçaşehir Kasabamızda su israfının %40 gibi büyük bir oranda önlendiğini görüyoruz. Bu sistem ilerleyen zamanlarda İlimizde yaygınlaşacaktır. Kapalı sistem yeraltı sulama sisteminin Kasabamıza, İlimize, Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

 Program verilen yemeğin ardından sona erdi.