Kamuran Karaca, Atatürk Parkı’nda düzenlenen eylemde yaptığı konuşmada, öğretmenin, okul idaresinin gözetiminde Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde eğitim almanın herkesin hakkı olduğunu söyledi.
Son 10-14 yıldır Türkiye'deki bütün politikalarda olduğu gibi eğitimle ilgili de farklı bir politika uygulanmaya başlandığını belirten Karaca, “Okullardan eğitim hakkı devletin okullarından çıkarılıp çeşitli kuruluşlara vakıf, tarikat, dernek, oda ne ise adı olursa olsun çeşitli kurumlara teslim edilmeye başlandı. En büyük yanlış burada ortaya çıktı” dedi.
Türkiye’de öyle bir siyasal iklim var diyen Karaca, şunları kaydetti: “Türkiye’de öyle bir siyasal iklim var ki, aman biz bu olayların üzerine gidersek hükümet neder? hükümet temsilcileri neder? tehdidi gerçekten hayatın her alanında zindana çevirdi son dönemde. Arkadaşlar gönül rahatlığıyla bir kamu görevlisi görevini yapamayacak konuma geldi. Ben bunu açığa çıkarırsam benim üzerimde mi kalır korkusu ülkeyi genel anlamda uygulanan politikalarda böyle tartışmalı bir hale getirdi. Bunun sorumlusu elbette siyasal iktidar ve temsilcileri.”
Eğitim hakkının kamusal bir hak olduğunu ifade eden Karaca, “Nasıl olurda devletin sorumluluğundan çıkarılıp ne olduğunu bilmediğimiz iyi olabilir kötü olabilir çalışkan olabilir tembel olabilir başarılı olabilir başarısız olabilir ticaret erbaplarının inanç kurumlarının isteklerine nasıl olurda bir eğitim hakkı teslim edilir. İşte böyle bir yönelimin böyle bir zihniyetin tüm Türkiye'de tartışıldığı bir süreçte Karaman'da talihsiz bir gelişme yaşadık. Küçük çocuklarımızı istismar eden öğretmen demeye utandığımız bir şahsın rol aldığı ama esasında yapısal olarak yeni yönelimden kaynaklı istismar olayıyla karşı karşıya kaldık. Bütün eğitim camiası olarak bir biçimiyle yıkıldık. Karamanlı yurttaşlar olarak, Türkiyeli yurttaşlar olarak hepimiz gerçekten yüreklerimiz vicdanlarımız yaralandı.”
“Bunun sorumlusu elbette ki siyasal iktidar ve temsilcileri” diyen Karaca, “Biz çocuklarımızı koruyacak olan Aile Bakanı’ndan şunu beklerdik olayı duyduğu anda Karaman'a çıkıp gelmeli çocuklarımızın ve kurumların yanlarında yer almalı gerekli soruşturmanın yapılması ve sonuçlandırılacağıyla ilgili kamuoyuyla bilginin paylaşılması ama nasıl bir tutumla karşılaştı tüm halkımız biliyor. ‘Bir defadan bir şey olmaz’ bu yürek midir vicdan mıdır akıl mıdır yoksa bir siyasi iktidarın korumak siyasal sorumluluğu korumak mıdır? Bir bakan böyle bir olay karşısında istifa da etmeliydi. Bir bakan gider bir başka bakan gelir” diye konuştu.