Tüm Dünya’da çeşitli etkinliklerle kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel Karaman’da Halk Sağlığı İl Müdürlüğü kadınların sağlığının korunması ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için emekçi kadınların sağlık taramalarını yaparak ve ihtiyaç duyabilecekleri danışmanlık hizmetlerini vererek destek oldu.

Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından BİFA Bisküvi AŞ’de, Mobil Kanser Tarama Aracı ve Sağlıklı Yaşam Aracı ile toplum bilincinin oluşturulması ve kanser tarama çalışmalarının yapılması hedeflenerek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla fabrikada işçi olarak çalışan kadınlara kanser taraması yapıldı.

Bunun yanı sıra kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, iletişim, ergen sağlığı gibi konularda kadınların ihtiyaç duyduğu gerekli desteği alabilmesini sağlamak için Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Sağlık Yaşam Aracı ile görevlendirilen psikolog ve sosyal çalışmacılarla işçi kadınlara bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti verdi.

Önemli bir halk sağlığı problemi olan Kanser Dünya’da ve Türkiye’de ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini aktaran Karaman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Musa Şahin, yapılan bu çalışmaların tek hedefi kanseri önleyebilmek ve erken tanı ile yaşam kalitesini yükseltebilmek olduğunu söyledi.

“Yıllar önce bugünün “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak tüm dünyada kabul görmesi, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına özel bir gün halini alması bir grup fabrika çalışanı kadın sayesinde olmuştu” diyen Dr. Şahin, yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ilimizde Organize Sanayi Bölgesinde çalışan ve iş yoğunluğu nedeniyle kanser taramalarına gelme fırsatı bulamayan kadınlarımız için bu önemli günde mobil kanser tarama aracımız ile birlikte öncelikle Bifa Bisküvi fabrikasında kanser taramalarına başladık. Burada 30-65 yaş arasında Serviks kanseri ve 50-69 yaş arasında Meme Kanseri riski taşıyan kadınlarımıza momografi çekimlerimizi, EBV numunelerimizi alıyoruz ve Gaitada Gizli Kan testlerimizi yapılıyoruz. Amacımız erken tanıyı sağlayabilmek. Çünkü bu yaptığımız testler ücretsiz testlerdir, koruyucu sağlık hizmetinde yaptığımız testlerdir. Bu anlamda vatandaşlarımızı en erken seviyede varsa hastalıkları ileri dönemlere ulaşmadan sıkıntılarını gidermek istiyoruz. Buradaki taramalarımız yaklaşık 2 ay sürecek. Daha sonra Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikalarımızda çalışan kadınlarımıza da kanser taramalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızı yıl ortasına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Kadınlarımızdan da talebimiz çekinmeden utanmadan taramalarını yaptırmaları. Amacımız onlara daha sağlıklı bir hayat sürdürmelerini sağlamak. Kendileri ile beraber ailelerinde sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürdürmelerini amaçlıyoruz. Bize destek olan Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikalarımıza teşekkür ediyorum.”