Yaşamın en başından bu yana matematik ile iç içeyiz. Sayısal ifadeler ve rakamlar, dijital değerler ya da hasretle saydığımız günler bile matematiğin hayatımıza ne kadar derinden sirayet ettiğini gösterir vaziyette. Hal böyleyken birçok çocuğun matematikten korkuyor olmasını da anlamlandırmak güç. Zor gibi görünse de aslında çok basit matematik oyunları ile oldukça kolay hale getirilebilir matematiksel öğrenme süreci. Bu oyunların ne tür oyunlar olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki önerilere göz gezdirebilirsiniz.

En Sevilen Matematik Oyunları

Yetişkinlerin de çocukların da korkulu rüyası gibi görünen matematik ya da sayısal dünyayı çok basit bir biçimde ve eğlenerek keyifli hale getirmek mümkün. İşte eğlenceli egzersizler ve matematik oyunlarından birkaç öneri:

#1 Evde Kasiyer Oyunu

Evinizin bir köşesini market haline getirin. Temsili olarak satılabilecek birkaç eşya ya da yiyecek belirleyin. Mesela elma ve portakal gibi meyveleri kullanabilirsiniz. Çocuğunuza kasiyer görevini verin. Meyvelerin fiyatlarını birlikte belirleyin ve sonra çocuğunuzun marketine alışverişe çıkın. Bir meyve satın aldıktan sonra para üstünü vermesini isteyin. İlk zamanlar biraz zorlansa da ilerleyen süreçlerde ne kadar kolay kavradığını göreceksiniz.

#2 Mesafe Oyunu

Evinizin koridorunu bir matematik oyunu için kullanmaya ne dersiniz? Koridorun başına ip yardımıyla bir çizgi çekin ve en uca geçin. Hem siz hem de çocuğunuz, 3’er tane madeni para alın elinize. Bu paraları koridorun ucundan iple çizdiğiniz çizgiye atın. 3 paranın da ipe olan mesafelerini ayrı ayrı ölçün ve toplam sonucu elde etmek için toplayın.  3 paranın toplamında en yakın mesafe bırakan kazanır. Bu oyunla birlikte çocuğunuz hem mesafe ölçme hem de toplama becerisi kazanacaktır.

#3 Ev Bowlingi ile Matematik Oyunu

Yine koridorda oynanan oyunlardan biri geliyor. 6 tane 0,5 litrelik su şişesini yarıya kadar doldurun. En arkaya 3, sonra 2 ve en öne 1 olacak şekilde dizin. Çoraplardan ya da kendi belirlediğiniz malzemelerden bir top yapın. Koridorun ucuna geçin, topu su şişelerine doğru atın. Toplamda 6 atış hakkınız olsun. 6’şar atış sonunda en çok su şişesini deviren kazanır. Bu oyunla çocukların hem motor becerileri hem de matematiksel becerileri gelişir.

#4 Dijital Matematik Oyunu

Çocuklara teknolojiyi yasaklamayın. Teknolojinin faydalı taraflarını kullanınca ne kadar büyük bir kazanım sağlayacaklarını düşünün. Yasaklamak yerine denetleyerek kullandırırsanız hem siz hem çocuğunuz kazanacaktır. Onun faydalı oyunlar oynamasını sağlayarak, bu tür oyunlara teşvik ederek büyük ve sağlıklı bir adım atmasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuklar için geliştirilen ve dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuğun hayatına dokunan MentalUP, dijital matematik oyunları arasında en gözde olanlardan biri. Yerli bir uygulama olmasından hareketle Türkiye’de de çok sevilen uygulama ile çocuklarınızın zihinsel becerilerini güçlendirebiliyorsunuz.


Dijital Matematik Oyunu MentalUP’a Gözat

#5 Görsel Canlandırmalı Matematik Oyunu

Nispeten küçük çocuklarınız varsa onlara matematiği sevdirmek için nefis bir oyun önerisi var sırada. Pencerenin kenarına birlikte gidin ve perdeyi açın. Sonra ona çeşitli sorular sorarak hem matematiksel becerilerini güçlendirin hem de doğasal zekasına katkıda bulunun. Bazı örnek soruları şöyle şekillendirmek mümkün:

  • Kaç tane ağaç var?
  • Bana 3 tane sarı şey gösterebilir misin?
  • Kaç bulut görüyorsun?
  • Şu bölgede kaç tane beyaz renkli ev var?