Karaman Organ Nakli Derneği Başkanı Ercan Çalışkan gazetemizi ziyaret ederek organ nakliyle hayat bulan vatandaşlar için açıklamalarda bulundu.

Çalışkan, organ nakli olan bünyenin son derece hassas olduğunu dile getirerek ülkemiz ve dünya genelini etkisi altına almış yeni tip koronavirüse karşı dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Ercan Çalışkan, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamasında; “Her yıl düzenlendiği üzere 3-9 Kasım tarihleri organ bağışı haftası olarak ülkemizde ve dünyada kutlanmaktadır. Malum olduğu üzere ülkemizi ve dünyayı etkisi altına almış olan pandemi sürecinde bu etkinliğimizi bir dahaki sefere ertelemenin ümidi içerisinde olduğumu belirtmek isterim. Organ bağışlamak başka birine can bağışlamak anlamına gelmektedir. Ancak ülkemizde organ bağışı yetersiz kalmaktadır. Bizimde amacımız bu yöndedir ki bireylerimizi bilinçlendirmek gerekli çalışmalar ve aktiviteler ile organ bağışının önemini bizzat şahsım adına temsil etmekteyim. Lakin bulunduğumuz korona virüs pandemi sürecinde maalesef bizler nakil bekleyen hastaların kaygıları biraz daha artmaktadır. Bazı hastalar çeşitli problemler yaşamalarına rağmen hastaneye gitmek istemezken kimileri de tedavi sürecini yarım bırakabiliyor. Bu durumda daha ciddi sonuçlara ve hayati risklere yol açabiliyor. Öte yandan nakilli hastalar ise kullandıkları ilaçların etkileri ile bağışıklıkları normal insanlara göre daha zayıf olduğu için korona virüsünden ve bulaşma riskinden çok daha fazla hassasiyet göstermelidir. Aksi takdirde normal bir insanın kurtulma şansı nakilli hastalar için söz konusu bile değildir. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullandığı için hassas olan bünyenin birde Covid-19 virüsü ile baş etme olasılığı nerdeyse imkansızdır. Bu nedenle bizler sizlerin aldığınız ve alabileceğiniz önlemlerin on katını almak zorundayız. Karşı taraftaki bireyin de bize bu itinayı göstermesi bireysel borcudur. İkinci hayatımıza merhaba diyerek bu mutlulukla yaşarken sorumsuzluğun esiri olup nefessiz kalmayalım" dedi.