Karaman'da su baskını nedeniyle en az 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağının yetkilisi "Kaçabilecekleri 2 yer 50 metre yukarıda. Boğulmuş olabilirler" dedi.

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madenciliğe ait kömür ocağında ilk belirlemelere göre ocaktaki suyun galeriyi basması sonucu en az 18 işçinin mahsur kaldığı açıklandı.

"BOĞULMUŞ OLABİLİRLER"

Kömür ocağının yetkilisinin canlı yayında TV'de yaptığı açıklamalar ise ürküttü. Yetkili ocakta yaşam odaları bulunmadığını söyledi ve içerideki 18 işçinin yaşama umuduyla ilgili soruyu, "350 metre uzunluğunda, 50 metresi su altında kaldı. Maskeler 2 saat dayanabilir. Kaçabilecekleri 2 yer var. Orası da 50 metre yukarıda. Boğulmuş da olabilirler. Ani gelen bir su" diye yanıtladı.


"TRAFİK KAZASI GİBİ BİR ŞEY"

Madendeki su baskınını 'kaçınılmaz' olarak tanımlayan Uyar, "Siz yolda giderken ne zaman trafik kazası yapacağınızı tahmin edebiliyor musunuz? Bu da öyle bir şey" şeklinde konuştu.

"1 AY BOYUNCA KAPALI KALMIŞTI"

İşletme yetkilisi 'Bütün denetlemelerden geçer not almış mıydınız?' sorusuna şu yanıtı verdi: "Kapama kararı yoktu. Yasa sonrası 1 ay boyunca ocak kapalı kalmıştı. İşçilerle konuşuldu, onlar tamam dedikten sonra 15 gündür faaldi. Geçmişte ölümlü bir kaza yok. Bütün denetlemeleri yapılmış bir işletme..."

"YAŞAM ODASI YOKTU"

Madende yaşam odası olmadığını belirten yetkili "Küçük bir işletme olduğu için yaşam odası yok. Yaşam odası olsa da ani bir olayda yapabilecekler bir şey yok" dedi.

ERDOĞAN: TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLSİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldığı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istediği bildirildi.


KARAMAN GÜNDEM MUHABİRİMİZ NECATİ ETMİŞ'TEN ALDIĞIMIZ SON BİLGİLER...


Saat 12.30 da öğle yemeği molası sırasında yerin 350 metre aşağısında su kaynağını patlaması sonucu işçiler mahsur kalmış. İçeride 20 işçinin mahsur kaldığı, mahsur kalan işçilerin 4'ünün Güneyyurtlu, 9'unun Katranlı geri kalanları ise Nadireli olduğu, içerdeki suyun boşaltımının devam ettiği, ancak içeride yoğun gaz olduğu bilgisini verirken, bacadan temiz hava basılmasına devame ediliyor bilgisine ulaştık..

...............

SON DAKİKA ÖZET....
Bugün saat 12:30 civarında Karaman’ın Ermenek ilçesi Cenne mevkindeki maden ocağında öğle yemeği sırasında yerin 350 metre aşağısında su baskını meydana geldi.

Ocakta şu anda 18 işçi mahsur durumda. 30 işçinin çalıştığı özel bir işletmeye ait linyit kömürü madeninin 300 metre derinliğindeki su kaynağının patlaması sonucunda su baskınının meydana geldiği tahmin ediliyor. Su baskını sonrasında 12 işçi madenden kaçmayı başardı. Fakat 18 işçi yerin 150 metre derinliğinde bir galeride mahsur kaldı. Su birikintisinin ise yaklaşık 50 metreyi bulduğu tahmin ediliyor. Maden ocağında 3 farklı noktadan 2 şer su motoru olmak üzere içerdeki suyun tahliyesini yapıyor ve içeriye oksijenli hava veriliyor. Maden Ocağındaki su baskınının tahliyesinin 2-3 gün süreceği tahmin edilirken suyun hacminde artış olmadığı kaydedildi. Havanın kararması nedeniyle projektorlerle aydınlatma işlemi yapılıyor.


Kızılay afet uzmanları bölgede çalışmalara yardım ediyor ve maden ocağında mahsur kalan işçilerin yakınları için çadır kuruluyor. AFAT 4 ilden yaklaşık 200 kişiyi bölgeye gönderdi. Sağlık bakanlığı 87 personelini TSK ise 20 personelini çalışmalara yardım etmek amacıyla su baskının yaşandığını maden ocağına gönderdi. Bölgedeki diğer 8 maden ocağı ekipleri de su baskının olduğu maden ocağına gelerek çalışmalara katkıda bulunuyor.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Karaman Valisi Murat Koca da maden ocağındaki çalışmaları yakından takip ediyor. Afat Başkanı Rıfat Oktay da bölgeye gelerek arama kurtarma faaliyetlerini yönetiyor. 2 AFAT Uzmanı maden ocağında çalışmalar devam ediyor. Karaman Valisi Murat Koca kendisini arayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na olay hakkında bilgi verdi. Maden ocağında yakını bulunan vatandaşlar, tedirgin bir şekilde bekleyişlerini sürdürüyor. Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgi soruşturma başladı. Olay yerinde 20 ambulans hazır halde bekliyor. Bölgeye farklı illerden ambulanslarda gönderilmeye devam ediyor.