Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş’un konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye yurt müdürleri, davetliler ve üniversite öğrencileri katıldı.
 
“Topluma katkı sağlamak isteyen, o toplumun kültürünü ve inançlarını bilmeli”
 
Prof. Dr. Ejder Okumuş, ‘Medeniyet Tasavvurumuz’ başlıklı sunumunda topluma ve geleceğe medeniyet anlayışı ile bakmamız gerektiğine dikkat çekti. Toplumların kültürlerini ve inançlarını bilmenin önemine değinen Prof. Dr. Okumuş, “Bu topraklarda yaşayan herkesin, inancı ne olursa olsun bu topraklara karşı sorumluluğu var. Bu topluma katkıda bulunmak istiyorsanız toplumun inançlarını ve kültürünü iyi bilmeniz gerekir.” dedi.
 
“Geleceğin ışığı İslam medeniyetidir”
 
Prof. Dr. Ejder Okumuş eleştirinin olmadığı yerde düşüncenin de olmayacağını vurgulayarak, “Eleştiri olmazsa düşünce olmaz, düşünce olmazsa da gelişme olmaz. Biz geçmişteki düşünürlerimizi aşamazsak yeni düşünürler çıkaramayız. Siz üniversite gençleri, bizim geleceğimiz olan fidanlarımızsınız. Bizden daha çok çalışıp bizi geçmeye gayret göstermelisiniz.” şeklinde konuştu.
 
İnsanın tabiatı gereği medeni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ejder Okumuş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geleceğin ışığı İslam medeniyetidir. İslam dini medeniyete açık bir dindir. Medeniyet şehirleşme ile olur ve medeniyetlerde tek tiplilik söz konusu değildir; çok farklı inançlar, kültürler ve insanlar mevcuttur. İnsan toplumsal bir varlık olarak dindardır. Toplumların dindarlık düzeyleri değişse de tarihte dindar olmayan bir toplum göremeyiz.”
 
Prof. Dr. Okumuş, bilginin olmadığı yerde imanın da olmayacağını belirterek “Alimin ölümü, âlemin ölümüdür.” sözleriyle konuşmasına son verdi.