Karaman Eğitim-Bir-Sen Şubesi konuyla ilgili yaptığı açıklamada;''Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik 27/11/2012 tarihli ve 28480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmelikte yapılan değişiklikle;
-Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest bırakılmıştır.

-Beden eğitimi derslerinde tek tip eşofman veya spor kıyafeti giyme zorunluluğu kaldırılmıştır.

-Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilmiştir.

-Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılmayacaktır.

-Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebileceklerdir.

-Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyaller giyilmeyecektir.

-Öğrenciler okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takmayacaklardır.

-Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyeceklerdir.

Kız öğrencilere yönelik, ‘imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde hariç olmak üzere okul içinde baş açık’ hükmünün tekrar konulması bireylerin inanç, temel hak ve özgürlüklerine aykırı buluyoruz.

Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikler genel anlamda olumlu olmakla birlikte kız öğrencilerin; sadece ortaokul ve liselerde seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerine başörtülü olarak girebilmeleri diğer derslerde ise başlarını açmak zorunda bırakılmaları, daha önce olduğu gibi, öğrencileri psikolojik olarak olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, söz konusu sınırlamanın tamamen kaldırılarak isteyen kız öğrencilerin sadece seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde değil, tüm derslerde başlarını kapatabilmeleri yönünde bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Kız öğrencilerle ilgili diğer derslerdeki kılık ve kıyafet yasağının kaldırılmasını istiyoruz.


Eğitim-Bir-Sen olarak yapılan değişiklikleri, özgürlükler kapsamında olumlu ve önemli buluyor ama yetersiz görüyoruz. Ayrıca hükümet, çalışma hayatında devam eden kılık kıyafet yasağına da bir an önce son vermelidir,''dendi.