Çalıştayın açılışına, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, Maarif Müfettişleri Başkanı Mehdi Sezer, Okul Müdürleri, rehber öğretmenleri ve davetliler katıldı.

Programı düzenleyen Rehberlik ve Araştırma Merkezine, ev sahipliği yapan Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi idarecilerine ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başlayan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, kariyerin bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık olduğunu söyledi. Kurt, “Kariyer denince kesinlikle az çalışmayla çok para kazanma, itibarlı hükmedici bir meslek sahibi olma akla gelmemelidir. Bizim geleneğimizde, inancımızda esas olan çalışmak, üretmek, topluma faydalı olmak vardır” diye konuştu.

Ülkemizde mesleklerle ilgili yargılar oluşmuş durumda diyen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kurt, “Mesela doktorluk, mühendislik kutsal meslekler olarak algılanır. Bu algıda insana hizmet anlayışından çok fazla para kazanma durumu etkili olmuştur. Oysa kutsallığa; insana hizmet etme, helal lokma kazanma tarafından bakmak gerekiyor. O zaman bütün mesleklerin kutsal, mübarek olduğunu anlarız. Bu anlayışın öz cümle ile ifadesi insanların en hayırlısı insanlara hizmet eden ve  onları sevindirendir. Öğrenmeyi, öğrenciliği de çok önemli bir iş olarak görüyoruz” dedi.

Birinci gün öğleden sonra gerçekleşen oturumda “Kariyer Yolunda Genç Olmak” konusunda Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal konuşmacı olarak katıldı. Ünal, gençlerimizin meslek seçerken dikkat etmeleri gerektiğini belirterek meslek seçiminin bilinçli yapılması için bireyin öncelikli olarak kendini tanıması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal ardından “Meslek Tercihlerinde Okul Programlarının Önemi” konusunda konuşan Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı   Prof. Dr. Münir Oktay, meslek seçiminde aile desteğinin önemini vurguladı.  Prof. Dr. Oktay, ailelerin çocuklarını yönlendirirken okul türlerini yakından tanıması gerektiğini okul programları ile çocuklarının özelliklerinin örtüşmesi konusunda azami titizlik göstermelerinin önemli olduğunu ifade etti.

Sonuç bildirgesinin okunması ile sona eren ve üç gün süren çalıştayı, il merkezinde 24 ortaöğretim kurumunda öğrenim gören 72 öğrenciyi bir araya getirdi.