Karaman Kalesi çevresinde bulunan duvar ve taşların yanı sıra kaldırım kenarlarındaki birçok alanda gençler, duvar yazılarını siyasetten arındırdı ve sevgililerine 'aşk' mesajlarını iletmeye başladığı gözlendi. Gençlerin sprey boya kullanarak tarihi duvarları kirletilmesine tepki gösteren vatandaşlar, yapılanları sorumsuzluk olarak niteledi. Vatandaşlar, sorumluların bulunarak cezalandırılmasını ve verilen tahribatın onarılarak, kalenin korunmasını istediler. Ayrıca kale duvarlarının yanına ateş yakılarak zarar verildiği de gözlendi.

700 YILLIK ESER

Karaman Kalesi; Karaman’ın tarihiyle yaşıt olduğu ve her dönemin şartlarına göre yeniden yapıldığı kabul edilmektedir. En önemli onarımlar; 1156 – 1187 yılları arasında Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile oğlu 1187 – 1196 yılları arasında Selçuklu tahtında oturan I. GıyaseddinKeyhüsrev döneminde olmuştur. Kentin iç surları; II. Kılıç Arslan döneminde, dış surları ise I. GıyaseddinKeyhüsrev tarafından kısmen yeniden yapılmışlardır. Kale, XIII. yüzyılda İlhanlılar, XIV. yüzyılın ortalarında Karamanoğulları, XV. yüzyılın sonunda da Osmanlılar tarafından onarılmış ve kullanılmıştır.

YAZ AYLARINDA YÜZLERCE ZİYARETÇİYİ AĞIRLIYOR

Karaman'ın simgesi haline gelen Karaman Kalesi, yurt içi ve yurt dışından binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Tarihi duvarlarda yazan bu yazılar ise gelen ziyaretçilere karşı Karaman'ın tarihi dokusunu ve imajını zedeliyor. Gelen ziyaretçiler bu durum karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Hatta aileleri ile gelen bazı ziyaretçiler duvarlarda yazan kötü sözlere tepki gösteriyor. Özellikle yaz aylarında Karaman'ın yaşam alanı Karaman Kalesi ve çevresi oluyor. Karaman halkı bu duruma tepki göstererek yetkililerden yardım istiyor.