Karaman Baro Başkanlığı tarafından, '5 Nisan Dünya Avukatlar Günü' nedeniyle çelenk koyma töreni gerçekleştirildi. Atatürk parkında bulunan Atatürk anıtı önünde gerçekleşen törende bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta Baro Başkanı Oktay Yılmaz tarafından çelenk sunumu yapıldı.

Karaman Baro Başkanı Oktay Yılmaz, çelenk sunumunun ardından yaptığı konuşmada; “Yargının kurucu unsurlarından birisi olan ve bağımsız savunmayı özgürce temsil eden biz avukatlar ne yazık ki son birkaç yılda olduğu gibi bu yılda avukatlar gününe yine endişe ve tedirginlik içerisinde üzüntü ve kaygıyla değerlendirmek durumundayız. Gönül isterdi ki bugün burada ayrılmaz bir parçası olduğumuz yargının yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarından hiç olmazsa bir kısmının çözüldüğünden söz edebilirim. Çözüme ulaşabilmenin sevincini yaşaya bilelim. Kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince devletin üç temel işlevi olan yasama, yürütme ve yargı güçleri arasında kendisini hukuk ile en az bağlı saymaya ve subjektif nitelikte ki tasarruflarda bulunmaya en eğimli gücün yürütme erki olduğu yalnızca ülkemizin değil zaman zaman dünyada ki başka ülkelerinde yaşadığı bir gerçektir. Ne yazık ki son yıllarda arka arkaya gündeme getirilerek hayata geçirilen, hukuku ilgilendiren bir takım düzenlemeler, düzenlemeye hazırlanan tasarılar, taslak nedeni ile yargı dünyası ve onun kurucu unsurlarından birisi olan avukatlar kaygılı ve endişelidir.
Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü hukuk devleti gibi en temel ve en çağdaş demokrasinin özünü oluşturan kavramların içeriğini bilmeyen ya da ısrarla bilmezlikten gelenlerin Türkiye Cumhuriyetinin olmazsa olmazı olan hukuk konusunda bağımsız yargı, tarafsız yargıç gibi bir ülke ve toplum için yaşamsal önem taşıyan kavramlara ilişkin düzenlemelerinin tüm hukukçuları kaygılandırdığı yadsınamaz bir gerçektir.
Yönetenlerin tarih boyunca olduğu gibi kendilerine ayak bağı olarak gördükleri hukuku etkisizleştirmeye hukukçuları kendilerince terbiye ederek hizaya getirmeye çalıştıklarını düşünmek bile istemiyoruz. Yalnızca vekil edeni değil halkın ve hakkında savunucusu olan hukukun ve insan haklarının bilinçli ya da bilinçsiz ihlallerine tanıklık etmek ve bunlara cesaretle karşı koymakla yükümlü ve görevli olan bu felsefeyi temsil etmek, ifade etmek ve somutlaştırmak yetkisine sahip olan avukatlar olarak yukarıda ana hatlarıyla belirttiğimiz kaygılarımızı ve endişelerimizi dile getirmenin de en önemli sorumluluğumuz olduğunun altını çizerek vurguluyoruz. Çünkü insanlık tarihini inceleyenler hukukun egemen olmadığı hukukçuların etkisiz hale getirilip bağımlı kılındığı toplumlarda ne tür akla hayale sığmaz haksızlık ve vahşetlerin sergilendiğini dehşet içinde göreceklerdir.
Biz avukatlar her zaman ve her yerde her durumda sorumluluğumuzun bilincinde olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Demokrasinin, insan haklarının ve hukuk devletinin en büyük güvencesi olan savunmanın temsilcileri sevgili meslektaşlarımın avukat gününü kutluyor özlemini duyduğumuz hukukun ve yargının tüm sorunlarının çözülmüş olduğu güzel günlere sağlık, esenlik ve başarılarla hep birlikte ulaşmanın özlemi ile saygılarımı sunuyorum.” dedi.